Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Gire u '1 na 10': Milanović i Karamarko su glavni krivci zbog kojih nije riješen problem hrvatskog nogometa

Gire u '1 na 10': Milanović i Karamarko su glavni krivci zbog kojih nije riješen problem hrvatskog nogometa

Ivica Grubišić je još komentirao Marijanu Puljak, Ivu Baldasara, Petra Škorića, Andreja Plenkovića...

Ivica Grubišić Gire, splitski gradski vijećnik, gost je naše rubrike '1 na 10'. Evo kako je opisao 10 kolega političara...

IVO BALDASAR: Započeo je mandat s nestabilnom većinom u Gradskom vijeću što mu je objektivno u startu otežavalo rad. Puno puta ga u javnosti oporba ili nezadovoljni građani prozivaju i za ono za što objektivno nije kriv. Ali to je tako kad si prvi. Ako nisi stvarni krivac onda si kriv po zapovjednoj odgovornosti. Duga je lista onih koji od njega traže raznorazne usluge. Od vladajućih do oporbenih vijećnika,  pa do raznoraznih udruga i pojedinaca. Nemoguće je svima udovoljiti. Je li se moglo više i bolje? Uvijek se može više i bolje. Njegov rad će ocjenjivati birači dogodine na lokalnim izborima.

BORIS ĆURKOVIĆ: Kao stvoren za funkciju predsjednika Gradskog Vijeća. Sjednice vodi stručno i uvijek uz dozu potrebne duhovitosti, a naročito na maratonskim sjednicama Vijeća gdje popušta koncentracija, ali i živci. Ponekad dopušta rasprave koje su izvan dnevnog reda i poslovnika, a sve u cilju smirivanja trenutno nastalih tenzija između vladajućih i oporbe. Upravo zbog takvog stila ponašanja i vođenja sjednica oporba je znala izglasati neke važne točke dnevnog reda za koje nije bila na početku rasprave.

PETAR ŠKORIĆ: Pripada onoj uljuđenijoj i demokratskijoj struji HDZ-a. Na sjednice dolazi dobro pripremljen, a u javnom nastupu je sve bolji. U kritikama gradske vlasti nije vulgaran kao poneki vijećnici i vijećnice. Čak je ponekad i nedovoljno oštar kao šef splitske oporbe, a to je upravo zato što nije kritizer po svaku cijenu. Možda zbog takvog ponašanja ima problema i u vlastitoj stranci. Zna biti vrlo konstruktivna oporba što je nekoliko puta i dokazao kada je došlo do prekida sjednice i tražilo se kompromisno rješenje da neka za Grad važna točka dnevnog reda prođe.

ŽELJKO KERUM: Ne dolazi često na sjednice Gradskog vijeća. Više ga mogu doživjeti kao bivšeg gradonačelnika nego kao sadašnjeg vijećnika. U ovom mandatu njegova je stranka HGS bila malo na vlasti, a malo u oporbi. Teško je za njega reći kad je u Vijeću vlast, a kad oporba. Od svih dosadašnjih gradonačelnika (sadašnjega izuzimam jer će ga se ocjenjivati na kraju mandata), nakon Nike Grabića po rezultatima je bio najuspješniji. S njegovim ponašanjem za vrijeme gradonačelničkog mandata se naravno ne slažem.

MARIJANA PULJAK: Predsjednica stranke Pametno u kojoj joj je suprug tajnik. Jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Neki njeni bivši suradnici to nazivaju obiteljskom strankom, a neki čak i obiteljskim biznisom. Je li i to nepotizam protiv kojega se ona inače bori u gradskim strukturama?! Neki opet kažu da je ona projekt svog preambicioznog supruga. Ne znam! Na početku mandata imala je četiri vijećnika, a sada je ostala samo ona?! Na izbore je izašla s nezavisnom listom tvrdeći da su političke stranke potrošene i da samo nezavisni mogu donijeti boljitak. A onda osnuje političku stranku Pametno. Pametnome dosta! Na sjednicama se ponaša više kritizerski nego konstruktivno kritički. Ima jake veze u medijima. 

ZORAN MILANOVIĆ: Bahati i nesposobni lijenčina i neradnik. Bio je na čelu najgore Vlade u Hrvatskoj. Zamislite predsjednika jedne političke stranke koji političkim protivnicima i suparnicima poručuje: 'Mi ili oni!' Koji istima najavljuje pakao. Kao da je 1945. godina! Za Split i Dalmaciju nije napravio gotovo ništa. Naprotiv, podmetao je klipove gradskoj vlasti gdje god je stigao. Nije riješio problem u Hrvatskom nogometnom savezu jer je ciljao na glasove nezadovoljnika i protivnika HNS-a. SDP ga se pod hitno treba riješiti kao što se HDZ, plativši veliku cijenu, riješio Karamarka.

ANDREJ PLENKOVIĆ: U svakom slučaju političar novog kova i novog doba. Pripada uljuđenijoj i demokratskijoj struji u HDZ-u. Mislim da je odličan kandidat za toliko očekivan i važan proces pomirenja unutar Hrvatske, kao i za predstavljanje države prema vani. S obzirom na to da dolazi iz diplomatskog miljea, nema iskustva u operativnom vođenju stranke. Sam neće moći voditi stranku bez pomoći nekoga tko će mu držati sve frakcije na uzdi. Je li to zamjenik Milijan Brkić ili netko drugi, morat će se brzinski odlučiti.

BOŽO PETROV: Prerano je iz lokalne uskočio u državnu politiku. Ostavlja dojam mladog i neiskusnog političara, ali on točno zna što hoće. Svakako je zatečen dobrim izbornim rezultatima na parlamentarnim izborima, te nije bio spreman za obnašanje vlasti. Ni po iskustvu ni kadrovski. Očekivao je dobiti 5-6, a ne 19 saborskih mandata. Prije izbora izveo je demagoški potez s ovjerenom izjavom da neće s nikim u koaliciju i to mu je donijelo dodatne saborske mandate. To će mu se sigurno obiti o glavu na ponovljenim parlamentarnim izborima. Ipak, da nije ništa drugo napravio, natjerao je Milanovića i Karamarka da odustanu od premijerske funkcije, a do sada je bilo nezamislivo da to ne bude predsjednik najjače koalicijske stranke.

TOMISLAV KARAMARKO: Uvijek sam se čudio HDZ-ovcima da su ga, obzirom na njegove aktivnosti u prošlosti, izabrali za predsjednika stranke. Sad se jasno vidi zašto se s Petrovom grčevito borio za represivni dio izvršne vlasti. Uz Milanovića glavni krivac što nije riješen problem hrvatskog nogometa. Od 17 članova Izvršnog odbora HNS-a 12 je iz HDZ-a. Zašto im nije svima naredio da se povuku i dozvolio izbor novog, nekorumpiranog i nekompromitiranog vodstva HNS-a? Srušio je vlastitu Vladu da bi spasio sebe, a na kraju je ostao bez vlade i bez svih funkcija!

MILORAD PUPOVAC: Najveći trovač međunacionalnih odnosa u Hrvatskoj. I što je najgore, to radi kroz institucije vlasti. Ništa bolji od ekstremne ljevice i desnice koje stalno ratuju. Umjesto da samo bude Srbin po nacionalnosti, on je Srbin po profesiji. Jedan je od onih tzv. hrvatskih Srba koji siju u Hrvatskoj, a mole Boga da kiša padne u Srbiji. Naravno, tu se trebaju dodati i njegove druge aktivnosti kao primjerice tužakanja hrvatske države europskim institucijama. Često odlazi kod četničke vlasti u Beograd po domaću zadaću. 

Vaša reakcija na temu