Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: mzoip.hr Dobrović ne dolazi na tematsku sjednicu Gradskog vijeća vezanu za Karepovac

Dobrović ne dolazi na tematsku sjednicu Gradskog vijeća vezanu za Karepovac

Građanska inicijativa 'Karepovac - drugo lice Splita' organizira prosvjed ispred Banovine

Tematska sjednica vezana za Karepovac proći će, kako sada stvari stoje, bez ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića, glavnog i odgovornog za zaustavljanje sanacije odlagališta i Centra Lećevica. Blaže rečeno, ministar zahtijeva kompostanu, sortirncu i prebiralište otpada na Karepovcu, što znači barem još nekoliko godina i desetke milijuna kuna za sanaciju. Istovremeno, sve to predviđa Lećevica koja bi se već otvorila dok se riješi sve dodatno na Karepovcu.

Vijećnici i javnost će ostati uskraćeni za njegove argumente, ali će ih 'braniti' Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike,  Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Ministarstvu zaštite okoliša i Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Neslužbeno saznajemo da je ministar na službenom putu.

Na sjednicu dolaze i Ante Šošić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije,  Tomislav Šuta, v.d. ravnatelj Regionalnog centra čistog okoliša,  Tihomir Barić Igor Ljubić, predstavnici Građanske inicijative 'Karepovac - drugo lice Splita'.

U isto vrijeme, Građanska inicijativa organizira i prosvjed s dva zahtjeva, hitna odluka o pokretanju sanacije Karepovca i prekid ugovora s drugim općinama i gradovima koji odlažu smeće na Karepovcu.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je najavio tri točke, sanacija Karepovca u skladu s potvrdom glavnog projekta od 25. travnja 2015.godine, dodatni ugovor između Fonda i Grada kojim će se utvrditi iznos sredstava Fonda u sufinanciranju troškova prve faze sanacije.

Što se tiče realizacije potrebnih postrojenja za interventnu mjeru smanjenja količine komunalnog otpada predlaže se s Fondom zaključiti dodatak osnovnog ugovora kojim bi se definirale radnje, obveze i rokovi za provedbu daljnjih faza sanacije. Treća točka, ovisno o cjelokupnom razvoju situacije i stanju projekta izgradnje Lećevice, novim dodatkom ugovoru definirati konačne radnje, obveze , rokove i način financiranja preostalih faza sanacije i zatvaranja Karepovca.

Do sada su vijećnici uglavnom bili uvjerljivom većinom složni, čak i u odluci o pokretanju sanacije, a hoće li ostati pritom, ostaje za vidjeti.

U međuvremenu u gradskoj upravi su raspisali poziv za izvođače radova prve faze sanacije Karepovca.

Kako nam je pojasnio pročelnik za komunalu Špiro Cokarić, to je korak na koji su obavazni prema Zakonu o javnoj nabavi. Davanje dokumentacije na uvid da zainteresirani gospodarski subjekti pregledaju i daju prijedloge i primjedbe koje bi se eventualno ugradile u javni natječaj kad se raspiše.

Vaša reakcija na temu