Foto: Joško Šupić I Andro Krstulović Opara došao na Karepovac, Tomislav Ćorić poručio da je zrak u potpunosti zdravstveno ispravan

I Andro Krstulović Opara došao na Karepovac, Tomislav Ćorić poručio da je zrak u potpunosti zdravstveno ispravan

Ministar nije htio komentirati izjave ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Jasne Ninčević

Građani mogu biti potpuno mirni i povjerenje u struku je vraćeno, rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je nenajavljeno je došao na Karepovac gdje su ministar Tomislav Ćorić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak održali sastanak sa splitskim vijećnicima. 

- Sve mjere po inspekcijskom nadzoru koncentrirane su isključivo na neugodne mirise od danas se primjenjuju i u narednim mjesecima ćemo pojačati radove i u večernjim satima kako bismo što prije završili ovu neugodnu fazu – poručio je Krstulović Opara. 

Ministar je isto rekao da je zrak u potpunosti zdravstveno ispravan, miris nije štetan za zdravlje, dok je nedavni inspekcijski nadzor pokazao kako je potrebo poduzeti mjere zbog zaustavljanja neugodnog mirisa.

Nije htio komentirati izjave ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Jasne Ninčević nego je rekao da je koncentriran na ono što kažu mjerenja. 

- Okolišna dozvola nije bila potrebna i nema razloga sumnjati u odluke svojih prethodnika - odgovorio je na pitanje medija o okolišnoj dozvoli.

Naglasio je da sanacija Karepovca nema alternativu jer je to jedno od najvećih nesaniranih odlagališta u Hrvatskoj.

Capak je ponovio ono što je rekao za Dalmatinski portal, da nema razloga misliti da sanacija ugrožava zdravlje i da se provodi upravo radi zaštite zdravlja građana.

- Neki odlagališni plinovi strahovito smrde, to je izrazito neugodan miris koji izaziva iritaciju, ali ljudima oni smetaju i u granicama koje su niže od dopuštenih. Postoje plinovi koji se mogu još mjeriti, ali je pitanje je li to potrebno, a o tome odluku donosi struka i investitor, a ne Zavod za javno zdravstvo - odgovorio je.

Na upit jesu li ove kemikalije za polijevanje štetne za zdravlje, uzvratio je da je tako da bi onda radnici bili ugroženi, a Zavod za toksikologiju je izdao dozvolu.

Predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov najavio je da će se održati sjednica sljedeći ponedjeljak, za desetak dana, sve da bi se svi pripremili za prezentaciju.

- Tražit ćemo da se daju svi odgovori na pitanja koja su postavljena u javnosti, a tijekom rasprave pripremiti ćemo zaključak - rekao je Šundov.

Mostov Ante Čikotić je kazao da je ministar podržao njegov prijedlog uvođenja više mjernih postaja, a na tome će se dogovarati na sjednici Gradskog vijeća.

- Struka postoji, postoji nadzor, a zašto do sada nisu korištene mjere to će oni morati obrazlagati s izvođačem. Važno je i da je obećano da će se staviti pročistać procjednih voda kako je navedeno u Rješenju ministarstva - kazao je Čikotić.

Marijana Puljak iz stranke Pametno rekla je da su ih danas uvjeravali da se provode sve potrebne mjere. Rekla je da će se tražiti od Grada da se postave još dvije mjerne postaje i da se počnu mjeriti još neki plinovi kako bi se umirilo stanovništvo i kako bi se vratilo narušeno povjerenje u struku.

- Mi ćemo otići korak dalje i tražiti da se donese i Plan gospodarenja otpadom. Imamo puno posla, moramo odrediti mjesto gdje će biti kompostana ili gdje će biti sortirnica - kazala je Puljak i dodala da ju je današnji sastanak ipak umirio, ali da je važno umiriti i građane.

Joško Markić iz SDP-a rekao je da se treba inzistirati na tome da se poštuje Rješenje ministarstva u kojem stoji da se uz ovo što se sada mjeri trebaju mjeriti i hlapljivi organski spojevi.

- Uvjeren sam da će ti spojevi biti unutar vrijednosti i da nema potrebe za zabrinutost. Kao pedijatar sam poslao mail svim kolegama i pitao ih jesu li zamijetili da im se pacijenti na nešto posebno žale od kada je počela sanacija Karepovca i dobio sam odgovor da nisu. U slučaju da hlapljive organske tvari prijeđu dozvoljene granice ljudi mogu imati zaduhe, nedostatke zraka, ali moramo imati na umu da je Karepovac samo jedna od karika u čimbenicima koji utječu na naše zdravlje, tako da okrivljavati Karepovac za bilo što u budućnosti nije logično - rekao je Markić.


Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare