Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Konačno počela sanacija Karepovca, kreće doprema strojeva!

Konačno počela sanacija Karepovca, kreće doprema strojeva!

Iskoračujemo u zajednice europskih zemalja koje se civilizirano odnose prema okolišu

Potpisivanjem ugovora o prvoj fazi uređenja Karepovca možemo reći da je konačno počela sanacija odlagališta otpada na koju uz Split smeće odlaže još 19 gradova i općina. Potpise na ugovor su stavili splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, direktor tvrtke Eurco Vinkovci Hrvoje Merki i Arsen Zoran Tonšić, prokurist firme G.T. Trade u ime izvođača radova. Ovaj je konzorcij, naime, izabran za najboljeg ponuditelja na ponovljenom natječaju. 

- Riječ je o uglednim tvrtkama koje su se već iskazale na ovome polju i vjerujemo da ćemo do kraja godine već potrošiti rezervirana sredstva od 15 milijuna kuna u netom donesenom proračunu - kazao je gradonačelnik.

Ovime je, dodao je, ispunjen desetljetni plan sanacije ekološke bombe u srcu grada na kojem  ne odlažu samo Splićani nego i 19 gradova i općina iz Splitsko-dalmatinske županije. Od 135 tisuća tona godišnje, 60 tisuća tona odlažu građani Splita. 

- Vjerujem da će rok od 30 mjeseci za prvu fazu biti kraći, ne samo zbog referenci izvođača nego i spremnosti gradske uprave, poduzeća i sudionika u procesu da zadržimo nužnu dinamiku da ne ulazimo u grubu situaciju plaćanja penala koji bi bili opterećujući - drži Opara.

Ustvrdio je gradonačelnik da ovim potpisivanjem konačno iskoračujemo u zajednice europskih zemalja koje se civilizirano odnose prema okolišu.

Upitan je Opara kada bi, slikovito kazano, mogli imati livadu umjesto otpada.

- Nisam kvalificiran odgovoriti na to pitanje, mi ćemo se truditi da u ovome mandatu imamo gotovo završenu priču, odnosno da znamo kad ćemo je završiti - rekao je.

S obzirom da teška mehanizacija ne može proći kroz akvadukt, morat će se izraditi okolni pristup koji će, vjeruju, biti iskoristiv i nakon dovršetka kompletne sanacije.

Da je ova faza jedna od zahtjevnijih drži Tonšić jer se tiče građevinskih, instalaterskih i monterskih radova. 

- Nama je interes izaći na teren što prije, ovisi o pravnoj proceduri prijave gradilišta i svega propisanoga Zakonom o gradnji. Interes nam je maksimalno iskoristi ovo lijepo vrijeme, ne ući u teško zimsko doba. Plan je u roku mjesec dana najdalje - odgovorio je na upit kada će konkretno početi radovi.

Najavio da već kreću s dopremom strojeva. Prva faza sanacije, još je pojasnio, kreće od uređenja sjevernog, zapadnog i južnog dijela odlagališta s prebacivanjem otpada dok se na istočnoj strani gradi kazeta s dvije plohe na koju će se kasnije odlagati otpad.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš kazao je medijima da je bio tužan u četvrtak ujutro kada je vidio kako Karepovac izgleda.

- Račun prije ili kasnije dođe na naplatu, sad je 68 milijuna kuna bez PDV-a u ovoj fazi, Fond  daje 34 milijuna kuna. Za očekivati je nekoliko godina kompletno uređenje, cilj je 2021. godina. Prioritet je da se Karepovac u ovom obliku makne. Ne želimo da svaki požar koji krene prema tamo bude situacija da se držimo za glavu hoće li eksplodirati. Dakle, prvi prioritet je sigurnost, a onda idemo da Karepovac izdrži tri i pol godine do Lećevice - ustvrdio je.

Naveo je i da je bitno da javnost bude upoznata s cijelim projektom, o svemu što se  se događa i da je to je prvi korak. S građanima treba raditi na edukaciji i potpuno novom načinu upravljanja i gospodarenja otpadom gdje sortiranje počinje na kućnom pragu.

- U protivnom, nama se za deset godina može dogoditi novi Karepovac, a onda smo svi zapravo zakazali - rekao je.

Na upit vjeruje li  da će sve biti u rokovima, odgovorio je biblijskom rečenicom da blago onima koji vjeruju jer je njihovo kraljevstvo nebesko.

Ugovor je, inače, potpisan na Klisu, gdje je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban okupio gotovo sve gradonačelnike i načelnike na sastanku oko važnih pitanja. Pozivu župana odazvao se i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić

Vaša reakcija na temu