Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Marko Šundov: Stano-uprava je dalmatinski lider u energetskoj obnovi višestambenih objekata

Marko Šundov: Stano-uprava je dalmatinski lider u energetskoj obnovi višestambenih objekata

Ostvareni rezultati u 2014. i 2015. godini priskrbili su tvrtki bonitetnu ocjenu AA+

Opće mišljenje koje prevladava u Hrvatskoj je da javne tvrtke, bilo državne ili gradske, ne mogu biti konkurentne i tržišno uspješne već da ih treba što prije privatizirati te tako podići njihovu efikasnost i profitabilnost. Tvrtka Stano-uprava d.o.o., koja je u stopostotnom vlasništvu Grada Splita, ostvarenim rezultatima na polju energetske obnove višestambenih objekata čini iznimku u tom pravilu, te potvrđuje da za uspješno poslovanje nije bitna vlasnička već upravljačka struktura. Ostvareni rezultati u 2014. i 2015. godini, naime, priskrbili su Stano-upravi bonitetnu ocjenu AA+, svrstavajući je u sam vrh na razini manjih tvrtki u Republici Hrvatskoj, a proces transformacije koji je pokrenut pod novom upravom, ističu, usmjeren ka novoj poslovnoj politici temeljenoj na društveno odgovornom poslovanju.

- Dokumentom Plan strateškog razvoja 2015-2020 tvrtka je zacrtala svoj razvojni put fokusiranjem na nekoliko bitnih aktivnosti među kojima je trenutno najznačajnija aktivnost podizanja energetske učinkovitosti višestambenih objekata. U sklopu navedene aktivnosti trenutni fokus usmjeren je na izradu projekata energetske obnove ovojnice (fasade) kao i pripadajućim elementima (stolarijom, terasom i sl) - kaže direktor Stano-uprave Marko Šundov, te detaljno obrazlaže:

- Sam proces započet je prije tri godine apliciranjem za subvenciju izrade energetskih pregleda i certifikata gdje  je na natječaju odobreno 60 objekata te je u konačnici realizirano njih 29 ukupne vrijednosti 283.690,00 kn. Nakon toga pristupilo se natječaju za energetsku obnovu višestambenih objekata raspisanog od strane FZOEU-u te je prijavljeno 25 objekata, a odobrena je subvencija za njih 17 ukupne vrijednosti radova cc 17.000.000,00 kn. Od navedenog broja realizirano je 10 projekata ukupne vrijednosti cc 9.000.000,00 kn. Osim ovog FZOEU je raspisao još jedan natječajni ciklus na kojem je Stano-uprava aplicirala s 25 projekata ukupne vrijednosti radova cc 18.300.000,00 kn. No zbog ograničenih sredstava i raznih promjena na razini Vlade RH je šest projekata je odobreno ukupne vrijednosti radova cc 5.000.000,00 kn, a koji su u potpunosti i realizirani 

Iz svega iznesenog je razvidno, nastavlja Šundov, da je Stano-uprava u prethodnom trogodišnjem razdoblju u kojem je krenula s aktivnostima energetske obnove višestambenih objekata ostvarila značajan rezultat u privlačenju sredstava i to u vrijednosti od približno 15.000.000,00 kn pri čemu je nepovratno krajnjim korisnicima ostvaren iznos od 7.500.000,00 kn. 

- Osim toga treba istaknuti da je u posljednjem natječaju za energetsku obnovu za sredstva iz EU fondova, a u sklopu 'Operativnog programa Kohezija i konkurentnost 2014-2020' aplicirano 19 projekata ukupne vrijednosti radova cc 24.300.000,00 kn gdje se subvencija kreće na razini 60%. Ovdje treba reći da je na razini grada Splita prijavljeno ukupno 30 projekata iz čega je razvidno da je Stano-uprava sudjelovala s 63%, a na razini cijele Splitsko-dalmatinske županija sudjeluju s 41% (ukupno je prijavljen 51 projekt). 

Ukoliko se zaokruže svi natječaji na kojima je tvrtka sudjelovala u prošlom trogodišnjem razdoblju, ukupna vrijednost dobivenih sredstava kreće se na razini vrijednosti od cc 40.000.000, 00 kn od čega je nepovratno građanima Splita i korisnicima usluga Stano-uprave ostalo oko 20.000.000,00 kn. 

- Velika zainteresiranost građana za apliciranjem put sredstava iz EU fonda iščitava se i kroz novih 50 projekata za koje se traži izrada projekta čija vrijednost se približava brojci od skoro 100.000.000,00 kn (razlog ovako velikog iznosa je u zakonskog odredbi po kojoj se mogu prijavljivati samo cijeli blokovi a ne kao u natječajima FZOEU-a pojedini ulazi s diletacijom). Realnost ostvarivanja ovih projekata je velika jer je tvrtka Sektora za energetsku učinkovitost i cjelovito upravljanje (kao jedini upravitelj na ovom području i među rijetkim u RH) prije dvije godine razvila vlastite kapacitete neophodne za realizaciju projekata koji su vrlo zahtjevni te traže visoku razinu znanja i studioznosti. 

Iz svega iznesenog, navode iz Stano-uprave, je očito da je njihova tvrtka postala lider u energetskoj obnovi višestambenih objekata na ovom području te je snažno zakoračila prema transformaciji poslovanja temeljenoj na pružanju široke palete usluga svom krajnjem korisniku.

-  Na ovom nećemo stati, već je u pripremi niz proizvoda koje razvijamo sa svojim poslovnim partnerima a koji će značajno transformirati samu djelatnost upravljanja te nam priskrbiti daljnju lidersku tržišnu poziciju - zaključio je Šundov.

Vaša reakcija na temu