Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Odlaskom 'Šetača' s Rive završen ovogodišnji Mediteranski dan obale

Odlaskom 'Šetača' s Rive završen ovogodišnji Mediteranski dan obale

Splitskim osnovnoškolcima ostala su brojna nova znanja o moru, očuvanju obale i zaštićenim vrstama

Koncertom KUD-ova i kvarteta saksofona Papandopulo u utorak navečer na Peristilu je završeno višednevno obilježavanje Mediteranskog dana obale i četrdesete obljetnice Centra za upravljanje obalom. Povuklo se more s Pjace, no i dalje će treperiti na fotografijama i snimkama brojnih oduševljenih prolaznika. Utihnula je i dječja igra u Đardinu, no splitskim osnovnoškolcima ostala su brojna nova znanja o moru, očuvanju obale i zaštićenim vrstama, a dupin Duje i njegove prijatelje usvojili su dobri Splićani koji će o njima skrbiti narednih mjeseci zahvaljujući suradnji s Institutom Plavi svijet. 

Ronioci UPA Rostrum očistili su vranjičko podmorje od gomile otpada koja je ležala na morskom dnu dok će učenici Škole likovnih umjetnosti uskoro dovršiti kompoziciju koja će biti izrađena na novom carinskom gatu. Predstavljat će jedan od mitskih likova iz mora, napravljen od otpada izronjenog iz mora sa splitskih plaža te će ostati vidljiva svim turistima koji dolaze u naš grad kao podsjetnik na važnost poštivanja naše obale. 

Na međunarodnom skupu o novim izazovima na Mediteranu je istaknuta potreba zajedničkog djelovanja u cilju održivog razvoja. Svi sudionici složili su se da je područje Mediterana najugroženije po pitanju klimatskih promjena, kao i da se u posljednjih nekoliko desetljeća značajno promijenilo.Zbog svih tih izazova, istaknuta je potreba pronalaženja novih, inovativnih rješenja za održivi razvoj na čitavom Sredozemlju. Na svečanosti u Galeriji umjetnina proglašena je i počasna ambasadorica obale 2018. Tu titulu u idućih godinu dana nosit će glumica Zrinka Cvitešić, ponosna dobitnica dviju medalja za maslinovo ulje izvrsne kvalitete, koje je u prethodne dvije godine stekla brigom za svoj brački maslinik. 

Među brojnim događanjima povodom obilježavanja Mediteranskog dana obale posebnu emociju svim Splićanima izazvao je 'izlazak' 'Šetača' Vaska Lipovca na Rivu, ispred banke. Već je i sama priča o nazivu ove skulpture svjedočanstvo ljepote življenja na mediteranskoj obali. Naime, lokalno stanovništvo originalni naziv 'Nedjelja 1938.' zamijenilo je nazivom 'Šetači', jer on točnije odražava svakodnevni život na ovom prostoru, na mediteranskim obalama. Baš zato je ovaj zaljubljeni par bar za kratko biona Rivi, da nas podsjeti na radost življenja. Da bi ta radost opstala, moraju opstati i druge vrste, i priroda, i tragovi naših predaka. 

Vaša reakcija na temu