Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PAMETNO O LEĆEVICI: Godišnje trošimo dva milijuna kuna, a nemamo ni kamen temeljac!

PAMETNO O LEĆEVICI: Godišnje trošimo dva milijuna kuna, a nemamo ni kamen temeljac!

Upitno je hoće li Lećevica ikad biti gotova zbog čega Grad Split hitno mora zbrinuti vlastiti otpad, poručili su iz stranke Pametno

Na sjednici Županijske skupštine, održanoj u rujnu, na dnevnom redu našlo se i Izvješće o poslovanju županijske tvrtke Regionalni centar čistog okoliša d.o.o. o  gospodarenju otpadom za 2017. godinu, kojeg vijećnici stranke Pametno nisu podržali. To izvješće uglavnom se temeljilo na aktivnostima vezanima uz ishodovanje dokumentacije za izgradnju RCGO Lećevica, projekta vrijednog čak 72 milijuna eura, a koji, kažu u Pametno, nije još niti na početku.

- Lećevica je rupa bez dna. Županija je osnovala tvrtku za realizaciju ovog projekta još 2005. godine, potrošila čudo našeg novca u međuvremenu da bi do danas napravili točno ništa – kaže Natalija Rajčić, županijska vijećnica stranke Pametno.

Dodaje kako godinama slušamo o otvaranju Lećevice i da je sada upitno hoće li se otvoriti i 2020. godine. 

- Čak i tada, ako bude napravljena, dobit ćemo je zastarjelu. Iako se oko 70 posto sredstava osigurava financiranjem iz EU fondova, toliko kasnimo da se sredstva koriste na zastarjele stvari, obradu preostalog otpada, umjesto investiranja u primarno razdvajanje. Apsurdno je da je Studija izvedivosti, strateški dokument prikaza financijske održivosti projekta, napisana samo na engleskom jeziku. Prijevod je navodno jako skup, što je smiješno s obzirom na isplaćene dodatke na plaće nekim zaposlenicima, i to za uspješnost u radu?! Kad se sve zbroji, plaće zaposlenika i drugi troškovi, dolazimo do iznosa od oko 2 milijuna kuna godišnje, a Centar nema kamen temeljac. Da ovog nismo svjesni, kao i financijske pomoći od 1.300.000 kuna godišnje općini Lećevica od Županije SDŽ, sami bi se ponudili prevesti Studiju. Izvješće je bilo netransparentno i potpuno neprihvatljivo. Izostali su zaključci predstavnika Europske komisije JASPERS za 2017. kao i provedene aktivnosti o revidiranju famozne Studije izvedivosti – zaključila je Rajčić.

Zabrinjavajuća je činjenica, smatraju u stranci Pametno, da se tijekom 2019. očekuje izglasavanje nove legislative u EU parlamentu, a koja, između ostalog, uključuje i to da se od 1. siječnja 2027. otpad tretiran MBO tehnologijom, Lećevica i ostali centri, uopće neće ubrajati u reciklirani otpad. Osim poruke Županiji da kontrolira i konačno usmjeri rad Centra, Kristina Vidan, gradska vijećnica stranke Pametno obratila se Gradu Splitu.

- S obzirom na to da opravdano sumnjamo u otvaranje Lećevice, krajnje je vrijeme da Grad Split preuzme odgovornost za zbrinjavanje vlastitog otpada u budućnosti. Očekujući spas od 'vertikale' vlasti stvoreno je brdo smeća koje je danas visoko 106 metara, stanovnici Kile više ne vide Klis, a mušice, štakori i galebovi su se, sa svog staništa na Karepovcu, 'naselili' po okolnim kvartovima. U pripremi je zadnja površina Karepovca, dostatna za odlaganje idućih 6 godina. Što nakon toga, što ako Lećevica ne bude izgrađena? Godinama već govorimo da prestane prebacivanje loptice s Grada na Čistoću i obrnuto, vrijeme je za djela, a ne prazne riječi - prikupljanje od vrata do vrata, moderna kompostana i sortirnica. 360 zelenih otoka mora biti u krugu od 250 metara do svakog korisnika, 7 reciklažnih dvorišta, prikupljanje reciklabilnog otpada od vrata do vrata tamo gdje nema zelenih otoka, spremnici za biootpad, informirani i educirani građani koji znaju gdje i kako odvajati otpad, način naplate koji se rukovodi načelom da 'plaća onečišćavač' odnosno da više plaća onaj koji više otpada i stvara kazala je Vidan.

Vaša reakcija na temu