Počelo širenje smrada s Karepovca: Zaustavite radove po ovom vremenu!

Počelo širenje smrada s Karepovca: Zaustavite radove po ovom vremenu!

Tihomir Barić, Inicijativa Karepovac Drugo lice Splita, ističe da postoje sredstva za ublažiti neugodne mirise te apelira na mjerenje merkaptana i amonijaka

Nisu bageri na Karepovcu pošteno ni zakopali, a gradom se širi nesnosan miris s ovog odlagališta otpada. Stanovnicima okolnih kvartova, ali i cijelog Splita kao i Solina je obećano da će se prilikom radova voditi računa o vremenskim uvjetima, vjetru i južini kako bi se ublažile ove neugodne posljedice.

- Odmah je počelo i neizdrživo je! Tražimo način smanjiti intenzitet smrada. Od ravnateljice Nastavnog zavoda smo tražili da se dodatno mjere amonijak i merkaptani, ali nam je rečeno da nemaju taj aparat. No, to nije rješenje, može se nabaviti. S voditeljem Perišem sam razgovarao čim je počelo širenje mirisa, postoje sredstva da se ublaže - detaljno nam je opisao Tihomir Barić, iz Inicijative Karepovac - Drugo lice Splita.

Potom je vrlo otvoreno iznio koja je još solucija.

- Zaustaviti radove ovog tipa po ovoj vlazi bez ikakvog vjetra da raznese neugodne mirise - jasan je Barić.

Barićeve riječi prisnažuje j voditelj Odjela za ispitivanje zraka i tla Nastavnog zavoda za javno zdravstvo mr. Nenad Periš. Upravo je Periš prije dva mjeseca Upravi iznio ponudu o kupnji potrebnog aparata za mjerenje merkaptana i amonijaka. Vjeruje da će uroditi plodom.

- Očekivali smo širenje neugodnih mirisa jer se radi o premještanju komunalnog otpada podložnog raspadanju. Sumporovodik ne prelazi vrijednosti, ali je svakako potrebno mjeriti  merkaptane tj.amonijak - kaže.

Merkaptani su, pojasnimo, spojevi ugljika, vodika i sumpora. Mjerenje lebdećih čestica i metala u njima će se sada učestalije mjeriti te će svakih dva dana obavještavati građane o njihovoj koncentraciji.

Periš se slaže da se po vlažnom, a mirnom vremenu, jer se vlagom šire mirisi mogu obustaviti ovakvi radovi i za to vrijeme obavljati drugi.

Dodao je i da građani na stranicama Čistoće mogu provjeravati koncentracije sumporovodika.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare