Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prirodoslovna škola Split ugostila partnere iz Latvije, Litve, Estonije, Mađarske i Turske

Prirodoslovna škola Split ugostila partnere iz Latvije, Litve, Estonije, Mađarske i Turske

U sklopu Erasmus+ projekta 'The Second Life of Waste' - SLW

Učenici i profesori Prirodoslovne škole Split bili su od 13. do 17. svibnja domaćini prve mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta 'The Second Life of Waste' - SLW.
Glavni ciljevi projekta SLW  usklađeni su s prioritetnim područjima Erasmus + projekata i ovdje su odabrani zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena. Osim toga projekt se zasniva na održivosti i među najvažnijim ostalim ciljevima je ekološko opismenjavanje i poticanje mladih da postanu odgovorni članovi društva i budu aktivniji u građanskom životu. Također, sudionici razvijaju vještinu kritičkog razmišljanja i komunikacije. Unaprjeđuju i usavršavaju znanje stranog jezika i modernih tehnologija. 

Projekt  će trajati 24 mjeseca tj. dvije godine i realizirat će ga  šest škola iz šest zemalja: Latvija (glavni koordinator), Litva, Estonija, Hrvatska, Mađarska i Turska. Nositelji svih aktivnosti u hrvatskom timu u Prirodoslovnoj  školi Split su prof. Renata Mihaljević (koordinatorica), prof. Dajna Posinković,  prof. Jelena Mrduljaš i prof. Iliana Gudelj. Odabrana je grupa od 30 učenika koji su se sada iskazali kao domaćini, a od rujna će biti gosti kod svojih partnera, po šest učenika po svakoj mobilnosti.

Naslov prve mobilnosti u Splitu bio je 'Waste disposal and Digital environmental art'. Nakon što ih je prvi dan pozdravila ravnateljica Marija Pustak, upoznali su se sa školom i prionuli na posao.  
Uz pomoć tvrtke Čistoća d.o.o. Split, kojoj ovim putem zahvaljujemo, održana je EKO radionica na temu novosti u  odvajanju i zbrinjavanju otpada na kojoj su sudjelovali svi profesori i učenici iz Erasmus projekta. Kako odvajati i reciklirati otpad, idu li prikupljeni papir i plastika u isti kamion, zašto je važno  odvajati otpad i što mi možemo učiniti za ljepši  i čišći okoliš Splita i Hrvatske, samo su neka od pitanja na koje su strani i naši  učenici i profesori  tražili i dobili odgovor na ovoj radionici. Svim polaznicima su poklonjene žute i plave vrećice za odvajanje papira i plastike, kao i platnene vreće.

Stručni specijalist zaštite okoliša, Mate Herceg, iz Udruge za edukaciju građana, približio je učenicima i profesorima ovu važnu temu. Učenici su s puno pažnje i entuzijazma sudjelovali u raspravi tijekom edukacije.
Sljedeći dan organizirana je terenska nastava. Sudionici su obišli 2 reciklažna dvorišta Orišac, Pujanke i oporabitelja DM Smith. Sve su pažljivo pregledali, fotografirali i zabilježili. Vidjeli su cijeli proces zbrinjavanja otpada i naučili kako je pravilno odvajanje ključ za očuvanje okoliša i našeg planeta. Nakon toga su svi partneri  prezentirali situaciju u svom gradu, koju su prethodno pripremili. 

Usporedili su podatke, donijeli zaključke da se u svim zemljama poduzimaju koraci za  što kvalitetnije zbrinjavanje otpada, ali ipak se u svim zemljama tom problemu ne posvećuje jednaka pažnja.
U školi su održane još dvije radionice: Recycling environmental art i Digital environmental art. Prva radionica bila je posvećena izradi ekološke umjetnosti. Učenici su od ranije sakupljenog smeća izrađivali umjetničke eksponate: robota od papira, slikali na odbačenim staklenkama, od plastičnih čepova izrađivali razne oblike… Sve su te eksponate fotografirali i u sljedećoj radionici izložili u galeriji virtualne stvarnosti koju su naučili izraditi.

Osim projektnih aktivnosti sudionici su obišli i kulturne znamenitosti našega grada i regije. Učenici vodiči proveli su svoje goste kroz Split, Salonu, Šibenik i NP Krka i na engleskom jeziku objašnjavali im povijest i važnost odabranih znamenitosti. Ostatak boravka bio je orijentiran na upoznavanje dalmatinske tradicije, gastronomije  i ugodno druženje. 

Završnu svečanost upotpunio je KUDŽ Filip Dević - Split  koji je Prirodoslovnoj školi velikodušno poklonio predivan nastup mješovite klape i svog folklornog ansambla , čiji su članovi učenice naše škole. Svi projektni partneri, oduševljeni kulturnom baštinom i načinom na koji im je prezentirana, vratili su se kućama obogaćeni za brojna predivna prijateljstva i uspomene.  


Vaša reakcija na temu