UŽIVO Prosvjed protiv TE Peruća: 'Ovo je ogromna pljačka smišljena za izvući milijardu kuna iz državnog proračuna'

UŽIVO Prosvjed protiv TE Peruća: 'Ovo je ogromna pljačka smišljena za izvući milijardu kuna iz državnog proračuna'

Danas smo tu da podsjetimo vijećnike da rade svoj posao, za javno dobro

11.44 - Mirno je oko zgrade gdje se održava sjednica. Prosvjednici  čekaju malo dalje kraj, pa će se opet vratiti.

11.18 - Uoči tematske sjednice vezane za Peruću i projekt plinske elektrane Mostov Miro Bulj je istaknuo kako vijećnici nisu ni dobili materijale, niti znaju o čemu se se suštinski govoriti ni kad.

- Predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar se ponaša kao da je ovo firma njegovog šure Keruma. Ovo je Županijska skupština u kojoj moramo transparentno odlučivati zbog naroda koji nas je izabrao da ga zastupamo - rekao je uvodno.

Na ovaj način održana sjednica, dodao je, ne postoji ni u Sjevernoj Koreji. 

Ovom prigodom je upozorio da se u pozadini gura reverzibilna elektrana Vrdovo kao strateški projekt Hrvatske. To je jedan od četiri projekta tvrtke Vis Viva.

- I taj projekt  elektrane je u stopostotnom vlasništvu supruga od ministrice Burić. Ona nije ekološki problem, ali je strateški jer čim je strateški ne smije biti u privatnim rukama nego u državnim. Tako je i vjetroelektrane progurao Vrdoljak u Vladi Zorana Milanović, ali je ovo još opasnije - upozorava Bulj.

Naglasio je kako se s Vrdovo ne zna ni tko će je financirati niti tko će kontrolirati energetski sustav Hrvatske. Ovo je takav sukob interesa i kriminal da su sukob interesa Karamarka u slučaju MOL-a mala beba - ustvrdio je Bulj.

11.03 - Znanstvenici koji, jednostavno kazano, brane studiju i projekt dočekani su zvižducima. Kako su ušli u atrij doma, mirno policija objašnjava da trebaju izaći ili biti mirni jer umirovljenicima treba mir. Nema problema, sve je pod kontrolom i poslušat će. Kad pljusak prođe, izaći će ispred. 

10.55 - Aktiviti će čekati kraj sjednice i zaključak skupštinara.


10.51 - Župan Blaženko Boban i vijećnici su dočekani zviždaljkama.

Izjavu župana da se ne smiju dopustiti štetni projekti na Cetini, ali i lišiti udruge politikanstva je pozdravio profesor emeritus Ivan Šimunović, oštri protivnik projekta.

- Jedna od najpametnijih izjava koje sam čuo. Vidi se da ste vodili jedan grad i da ćete biti dobar župan - rekao je Šimunović koji će također biti za mikrofonom.

Boban je rekao i da nije pričao s Vladom ni investitorima o projektu te da smatra da se 25 tisuća potpisa ne smije ignorirati.

Ispred Doma se ori 'Lopovi, lopovi' zbog projekt i 'Cetina, Cetina'.

Nije ih kiša spriječila u slanju svih važnih poruka.


10.32 - Znanstvenik Mislav Cvitković je također uz prosvjednike, pozvan je kao gost govornik na Skupštinu kako bi iznio argumente zašto je ovaj projekt poguban.

- Projekt je potupno katastrofalan, uništit će Cetinu, a pola milijuna ljudi ostaje bez pitke vode. Istovremeno, vizija razvoja Cetinske krajine ovim pada u vodu - govorio je. 

Upitan je i što ako ako ne dođe do suglasnosti vlasti.

- Imamo nešto vjere i nadamo se da će vijećnici čuti argumente i stati na stranu zdravog razuma jer ovo je pitanje zdravog razuma. Ovo je ogromna pljačka smišljena za izvući milijardu kuna iz državnog proračuna - rekao je.

Te prisnažio:

- Brojevi jasno pokazuju da je katastrofalan projekt  i narod je to prepoznao, a ako politika ne posluša poduzet ćemo sve korake.

Prvi ću dovesti narod da tijelima spriječi to.

10.21 - Podršku je dao i Mostov saborski i županijski vijećnik Miro Bulj.

- Neka Plenković štiti nacionalne interese, a ne privatne - jedna je od poruka premijeru koju mu je uputio Bulj.

Upozorio je Bulj i da se u međuvremenu progurala kao strateški interes hidroelektrana Vrdovo, projekt u vlasništvu, kako je naveo, supruge ministrice Pejčinović Burić.

- Karamarko je mala beba u odnosu na ovaj sukob interes, preuzima se kontrola energije, a ne znamo tko je taj netko. Istovremeno, isti državni projekt se drži u ladici - podijelio je Bulj. 


10.09 - Uoči županijske tematske sjednice oko Peruće prosvjeduju članovi Građanske inicijative 'Ne daj se Cetini' ispred Doma za umirovljenike. Prvi se obratio Ante Janković, pokretač peticije protiv protiv TE Peruća i član Inicijative.

- Danas smo tu da podsjetimo vijećnike da rade svoj posao, za javno dobro. Cetina je najvažnija rijeka u Hrvatskoj. Posve sam uvjeren da ćemo uspjeti, ni milimetra nećemo odstupiti - rekao je.

Kazao je i da je više od 60 doktora nauka s njima, te da su studiju utjecaja na okoliš razbili u svim elementima.

- Imali smo antologijski istup potpredsjednice Vlade gdje je eksplodirala na saborskog zastupnika, nitko se nije ogradio očito je podržavaju - odgovorio je na upit o stavu Vlade.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare