Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RASPRAVA O LEĆEVICI: U 14 godina se mogla Keopsova piramida izgraditi golim rukama, a mi još pričamo o papirima

RASPRAVA O LEĆEVICI: U 14 godina se mogla Keopsova piramida izgraditi golim rukama, a mi još pričamo o papirima

Miro Bulj je uvjeren da će Centar za gospodarenje otpadom zagaditi okoliš

Tijekom rasprave o tekućim fazama izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici oporbeni vijećnici predali su zahtjev za održavanjem tematske sjednice o gospodarenju otpadom. Vlatka Lucijanić-Justić, privremena ravnateljica Regionalnog centra čistog okoliša, kazala je kako je sklopljen ugovor o financiranju i da su 322 milijuna kuna osigurana iz EU fondova, 45 milijuna iz županijskog proračuna i oko 85 milijuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

- Mi najprije moramo čuvati okoliš od Ministarstva zaštite okoliša. Brojni stručnjaci upozoravaju što se može dogoditi i mi moramo raditi na tome da zaštitimo naše rijeke. Što će biti vaše opravdanje kada se sve zagadi? Zna se kakav je kamen u Dalmatinskoj zagori i zna se da imaju rijeke ponornice koje su povezane. Ne znam zašto nismo išli na manje sortirnice nego idemo na veliko postrojenje? Gledam tamo kod Marišćine galeb hoda po cesti zapetljan u Kerumovu kesu - rekao je Bulj.

- Te su najkvalitetnije - ubacio se Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine i suprug Kerumove sestre.

Ante Baran, županijski vijećnik HDZ-a i načelnik Lećevice, odgovorio mu je da je izabran najbolji model za naše prilike, da nije ista tehnologija kao u Marišćini i da neće doći do zagađenja ni vode ni zraka.

- Računali smo da će se ovo odavno završiti, ali nije se napravilo iz objektivnih razloga. Znamo da su bile česte promjene direktora, ministara, strategija, izgubili smo dvije godine na sudskom sporu jer nismo bili zadovoljni s tehnologijom budući da se trebalo raditi kao i u Rijeci - kazao je Baran.

- Više smo studija u Hrvatskoj imali nego Kina. Šta smo sve mogli napraviti s novcima koje smo ulagali u studije?! Vi svoju općinu želite izdignut na smeću što nije dobro. Dalmatinska zagora je podvodna, a vi ste podlegli pritiscima na štetu okoliša, krša i voda, a to vam djeca neće moći oprostiti - poručio mu je Bulj.

Damir Krstinić iz SDP-a primijetio je kako se točka o kojoj se raspravlja zove 'tekuće faze izgradnje', a da izgradnje nema još ni na vidiku.

 - Ustanova je osnovana prije 14 godina. Rečeno je da je odabrana optimalna tehnologija, ali ono što je bilo aktualno prije 14 godina, danas više nije. Strah me da idemo u krivom pravcu. U 14 godina se mogla Keopsova piramida golim rukama izgraditi, a mi još pričamo o papirima. Ovo je potreban projekt, o tome nema rasprave, ali ako nakon 14 godina ne možemo odgovoriti na pitanje kada možemo očekivati početak građenja i ako ne možemo procijeniti kada će to biti gotovo, onda nešto debelo ne štima - rekao je Krstinić.

Ante Bačić poručio je kako je krajnje vrijeme da se oformi stalna Uprava koja će nastaviti raditi na projektu, a Vlatka Lucijanić-Justić osvrnula se na raspravu kazavši da većina vijećnika ne poznaje ni nadležnosti, a ni to kako treba izgledati sustav cjelovitog gospodarenja otpadom.

- U natječajnoj dokumentaciji koja se danas radi je nova tehnologija, a ne stara 14 godina, za to nema straha, a do povećanja cijene koju građani plaćaju za zbrinjavanje otpada će sigurno doći budući da sada plaćamo samo odvoz - kazala je ona.

Raspravu je zaključio dožupan Ante Šošić koji je rekao da je teško raditi projekt kada ima toliko zajedljivosti i opstrukcije.

- Najteže za prihvatiti ljudima su dvije činjenice: da je dobiveno zemljište od države i da je potpisan ugovor na 322 milijuna kuna. Teško je podnijeti tuđi uspjeh - rekao je Šošić.

Vaša reakcija na temu