Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zelena lista: Iznenađeni smo najavom bušenja Jadranskog mora!

Zelena lista: Iznenađeni smo najavom bušenja Jadranskog mora!

Zelena lista traži da se HDZ i Vlada Republike Hrvatske službeno očituju

Zelenu listu i javnost iznenadila je usputna najava ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da se nastavlja projekt bušenja Jadranskog mora u svrhu eksploatacije plina ili nafte, poručio je mr.sc. Nenad Matić, predsjednik Zelene liste.

U priopćenju je još naveo:

- U vrijeme kada razvijene zemlje napuštaju fosilna goriva i okreću se obnovljivim izvorima energije ministar Ćorić nas nakon LNG terminala u Kvarneru i najava ulaganja u Plomin 3 vraća u energetskom smislu nazad, a u ekonomskom smislu ugrožava turizam kao najvažniju našu gospodarsku granu koja je u 2018. godini uprihodila oko 12 milijardi eura. Podsjećamo da je HDZ pokrenuo interpolaciju Vlade Zorana Milanovića koja je željela bušiti Jadran, a Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, 24.9. 2015. godine je u ime HDZ-a rekao da je projekt ekološki i gospodarski štetan za Jadransko more i Hrvatsku, a ugrožava i nacionalne interese. Što se u međuvremenu promijenilo? Bušotine nagrđuju vizuru mora, a u slučaju incidenta poput onoga u Meksičkom zaljevu, štete su neprocjenjive. Očekujemo od ministra Ćorića da Dalmaciji, Istri i Kvarneru ponudi razvoj solarne energije gdje je udio pokrivanja električnom energijom iz fotonaponskih sustava u zemljama Europske unije 2016. godine iznosio 4% (Italija 9% Njemačka 7 %), a u Hrvatskoj 0,34% ili iskorištavanje energije mora (korištenje energije valova, energije plime i oseke ili temperaturnih razlika u vodi). U studiji Londonske ekonomske škole tvrde da bi trenutni prestanak korištenja fosilnih goriva zaustavio klimatske promjene i Hrvatska treba ići u tom smjeru. Zaključno, Zelena lista traži da se HDZ i Vlada Republike Hrvatske službeno očituju o tome hoće li pokušati poput Zorana Milanovića provesti projekt bušenja u Jadranskom moru zbog eksploatacije plina ili nafte. Ako žele provesti ovaj 'fosilni' projekt bušenja u Jadranu, Zelena lista im poručuje da će se tada aktivno uključiti u organiziranje javnog pritiska i prosvjeda da se od tog projekta odustane.

Vaša reakcija na temu