Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zeleni Dalmacije dali podršku Dobroviću: 'Splitski otpad treba zbrinjavati u Splitu!'

Zeleni Dalmacije dali podršku Dobroviću: 'Splitski otpad treba zbrinjavati u Splitu!'

HDZ sa svojim koalicijskim partnerima odgovoran je za stanje koje imamo danas. Ni SDP s koalicijom nije učinio ništa dok je bio na vlasti u Hrvatskoj

Zeleni Dalmacije su poručili da oni polaze od ekološke zakonitosti kako otpad treba zbrinjavati na mjestu nastanka, pa se splitski otpad treba zbrinjavati u Splitu, a tako trebaju raditi i drugi gradovi i općine.

- Zbrinjavanje ne znači samo postavljane kontejnera za odvojeni otpad nego izgradnja cjelovitog sustava gdje se iz otpada izvlače sekundarne sirovine poput metala i drugih vrijednih sastojaka. Split je trebao odavno krenuti s izradom postrojenja za prepadu nerazvrstanog otpada tzv. MBO, izradu anaerobnog kompostnog postrojenja i kvalitetan sustav odvojenog prikupljanja. Poslije tog trebalo je krenuti u edukaciju mladih i građanstva. Kao što se pokazuje danas imamo veliki problem s otpadom ponajviše s razvrstanim otpadom koji je velikim dijelom onečišćen mješovitim otpadom. Stvorili smo štetne emisije na Karepovcu, izbjegli sanaciju nenamjenskim trošenjem sredstava građanki i građana. Možemo li izdržati ovaj pritisak na naše odlagalište dovođenje otpada drugih gradova i općina u nedogled? Političari misle kao bi izgradnja u Lećevici bila jedino rješenje. Imamo i novac, kredite. Bojimo se da je Lećevica još daleko a štetni ugovori sa susjednim gradovima i općinama na snazi - navodi Lovro Rumora iz Zelenih Dalmacije.

Zeleni smatraju da treba hitno dodijeliti ekološku rentu ugroženom stanovništvu oko Karepovca. Navode da je lećevački projekt stvorio problem Splitu i drže kako treba zaustaviti proces donošenja tuđeg otpada na splitsko odlagalište, raskinuti štetan ugovor i pokrenuti nova brža rješenja.

- To je alarmantno stanje! Napadi na ministra Dobrovića su konstrukti gdje se pokušava sakriti vlastita neodgovornost. HDZ sa svojim koalicijskim partnerima odgovoran je za stanje koje imamo danas. Bivši župan Sanader dvojio je o projektu pogotovo kad je išao u paketu sa suspaljivanje otpada u Cemexu. Ni SDP s koalicijom nije učinio ništa dok je bio na vlasti u Hrvatskoj. Projekt Kladnjice i dalje je pokrpan nestručan dokument. Ono što se izbjeglo jest nova stručna studija utjecaja na okoliš s novim pozicijama odlagališta (Split i druga mjesta) što je namjerno izbjegnuto u staroj studiji. Tvrdoglavo se pokušava nametnuti Lećevica i pseudostudijama koje su nedavno odrađene imaju za cilj fingiranja studije utjecaja. Sasvim je svejedno mikrozoniranje koje će par dana prije ili kasnije onečistiti rijeku Jadro u slučaju akcidenta a ljude ostaviti u šoku. To je ekonomski štetan projekt za okoliš i za zajednicu. Preskupi projekt koji će donijeti u konačnici samo veće račune svima u Splitu i županiji - zaključuje Rumora.

Vaša reakcija na temu