Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Ževrnja: Ispunit ćemo Dobrovićev uvjet, izvršit će se mikrosondiranje Lećevice

Ževrnja: Ispunit ćemo Dobrovićev uvjet, izvršit će se mikrosondiranje Lećevice

Pitao sam ministra je li moguće zatvaranje Karepovca bez izgradnje centra u Lećevici ili negdje drugdje, ali nisam dobio odgovor

Splitsko-dalmatinska županija će ispuniti još jedan uvjet ministra zaštite okoliše Slavena Dobrovića i izvršit će se mikrosondiranje Lećevice, a sve u cilju izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Najavio je to župan Zlatko Ževrnja koji je, kao i kolege, ogorčen ponašanjem Mostovog ministra. Sve veće su i jače sumnje da ministar traži alternativu Lećevici.

- Nakon nekoliko argumenata koji su nas odvlačili od papira koji je poništen, ministar je nametnuo ponovno mikrozoniranje u vrijeme visokih voda. Ja sam rekao da ćemo i to napraviti, izgubiti par mjeseci i potrošiti 200 ili 300 tisuća kuna, ali čvrsto vjerujem da se neće ništa promijeniti na projektu jer su mikrozoniranja napravljena u tri navrata. Nema šanse da ijedna kapljica ode u podzemlje, apsolutno je ekološki projekt - kazao je Župan

Dodao je župan uz dozu ironije da je prema zadnjim argumentima to jedini problem Dobroviću, ali da nije siguran.

- Možda opet nešto izmisli, ali nećemo to dopustiti, svima nam je isti zajednički cilj i problem s otpadom nema stranaka. Nema otpad ni političke opcije ni stranaka, svi smo jedinstveni i vjerujem da ćemo projekt uspjeti realizirati jer smo svi zajedno - poručio je.

Mediji su pitali župana hoće li tražiti smjenu ministra, iako je riječ o koalicijskom partneru HDZ-a i je li zreo za smjenu zbog događanja oko Lećevice i Karepovca. Na zadnjem sastanku s gradonačelnikom Ivom Baldasarom, podsjetimo, otvoreno je, kako je otkrio poteštat, i nudio usluge jedne firme nakon što je zaustavio sanaciju Karepovca.

- Nije ključno je li netko naš koalicijski partner. Mi u prvom redu zastupamo interese naših sugrađana i tu imamo konsenzus na terenu. Zahvalio bih na jedan način i gradonačelniku Baldasaru što se i on bori sa svoje strane za projekt i zaštitu zdravlja i tu smo svi na istim pozicijama, kao i svi drugi načelnici i gradonačelnici. Očekujemo sastanak sa svima i na koji način ćemo tražiti odgovornost resornog ministra ili naposljetku odluku same  Vlade - najavio je župan.

Naglasio je i kako je Splitsko-dalmatinska županija napravila sve što su od Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša  tražili u protekle tri i pol godine. Isto tako, što je tražilo i operativno tijelo Europske unije.

- Projekt je rađen prema svim uzusima hrvatskih zakona i Europske komisije, vrijednosti oko 560 milijuna kuna. Mi smo dobili zeleno svjetlo Komisije i 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a Grad Split mogućnost za 200 milijuna kuna za Karepovac. Strateški nam je cilj, misija i goruća želja da se što prije zatvori Karepovac i još desetak odlagališta u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja su izravna prijetnja zdravlju naših ljudi - rekao je Ževrnja.

Apeliraju, nastavio je, svih 14 mjeseci na ministra Dobrovića da ubrza tu proceduru i da izda taj željeni akt, ali ministar se gubi u nekakvim vizijama, strategijama i vrti ih u vrzino koli.

- Imao sam prije nekoliko dana dosta žestok sastanak u Šibeniku i jednostavno sam pitao ministra je li moguće zatvaranje Karepovca bez izgradnje centra u Lećevici ili negdje drugdje kako on to misli i nisam dobio odgovor - otkrio je župan.

Istaknuo je još jednom Ževrnja da Lećevica nema alternativu.

- Ići negdje drugo znači ponovno mijenjati sve moguće planove, raditi sve moguće studije utjecaja na okoliš, izgubiti puno godina i financijska sredstva te biti podložni financijskoj penalizaciji. Nedaleko smo od roka, nakon toga idu penali i ne želim da naša županija zbog nečije neodgovornosti, sporosti i nedonošenje odluka plaća financijske penale - jasan je.

Vaša reakcija na temu