Rafaelo plazma kolač je kremasta slastica koja će i okusom i izgledom zadovoljiti i najzahtjevnije, piše Recepttura.
Sastojci
Krema:
6 žumanjaka
160 g šećera
1 vanilin šećer
2 praška za puding od vanilije
600 ml mlijeka
125 g maslaca sobne temperature
400 ml vrhnja za šlag
Biskvit:
6 bjelanjaka
90 g šećera
1 vanilin šećer
30 g oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
90 g kokosovo brašno
100 ml mlijeka za zalijevanje
Sloj od keksa:
180 g plazma keksa
mlijeko za umakanje keksa
Sloj od šlaga:
300 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
50 g narezanih oguljenih prepečenih badema
Ukrašavanje:
100 ml vrhnja za šlag
Rafaelo kuglice
Upute:
Za kremu spojiti žumanjke sa šećerima i kratko ručno izmiješati.
Zatim dodati prašak za puding od vanilije, kao i odvaditi od mlijeka dvije kutlače.
Sve dobro izmiješati.
Ostatak mlijeka staviti kuhati, pa kad zakipi maknuti sa strane.
Uliti izrađenu smjesu u mlijeko, kratko promiješati pjenjačom pa vratiti na vatru i kuhati uz miješanje da se krema zgusne.
Radi bržeg hlađenja, kremu isipati u drugu posudu i pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica.
Ako nemate prozirnu foliju, s vremena na vrijeme promiješajte kremu po vrhu.
Ohladiti na sobnu temperaturu.
Dok se krema hladi, izraditi biskvit.
Bjelanjke dobro istući mikserom u čvrsti snijeg.
Zatim dodati oba šećera i miksati da se dobije sjajna svilenkasta masa.
Zatim ubaciti oštro brašno, prašak za pecivo i kokosovo brašno.
Sve ručno spojiti s pjenjačom.
Protvan dimenzija 23×34 centimetra namastiti i pobrašniti.
Isipati smjesu za biskvit i dobro je poravnati.
Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 20 minuta.
Pečeni biskvit dok je još vruć zaliti s mlijekom i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Dok se biskvit peče treba pripremiti bademe.
Staviti ih u hladnu vodu na štednjaku i zagrijati do vrenja.
Dok su još topli skinuti im kožicu i lagano prepržiti na tavici.
Zatim ih narezati i maknuti sa strane.
Kad se krema ohladila pjenasto umutiti maslac sobne temperature.
U izrađeni maslac u više puta dodati žutu kremu i svaki put izmiksati.
Izraditi vrhnje za šlag u čvrsti šlag pa spojiti ručno sa žutom kremom.
Kremu podijeliti na dva jednaka dijela.
Prvu polovicu kreme sipati po ohlađenom biskvitu.
Na tu polovicu slagati plazma kekse prethodno umočene u mlijeko.
Preko plazma keksa nanijeti drugu polovicu kreme i lijepo je zagladiti.
Za završni sloj umutiti vrhnje za šlag sa šećerom u prahu u čvrsti šlag, te ručno umiješati narezane prepečene bademe.
Sipati šlag na kremu, nanijeti do rubova i zagladiti.
Kolač ide na hlađenje u frižider preko noći.
Sutradan narezati kolač.
Po želji istući vrhnje za šlag u čvrsti šlag i s njime napraviti postolje za Rafaelo kuglicu.