Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Asana Kalumpaburt from Pixabay RECEPT Rafaelo plazma kolač

RECEPT Rafaelo plazma kolač

Za ljubitelje kremastih slastica

Rafaelo plazma kolač je kremasta slastica koja će i okusom i izgledom zadovoljiti i najzahtjevnije, piše Recepttura.

Sastojci

Krema:

6 žumanjaka

160 g šećera

1 vanilin šećer

2 praška za puding od vanilije

600 ml mlijeka

125 g maslaca sobne temperature

400 ml vrhnja za šlag

Biskvit:

6 bjelanjaka

90 g šećera

1 vanilin šećer

30 g oštrog brašna

1/2 praška za pecivo

90 g kokosovo brašno

100 ml mlijeka za zalijevanje

Sloj od keksa:

180 g plazma keksa

mlijeko za umakanje keksa

Sloj od šlaga:

300 ml vrhnja za šlag

2 žlice šećera u prahu

50 g narezanih oguljenih prepečenih badema

Ukrašavanje:

100 ml vrhnja za šlag

Rafaelo kuglice

Upute:

Za kremu spojiti žumanjke sa šećerima i kratko ručno izmiješati.

Zatim dodati prašak za puding od vanilije, kao i odvaditi od mlijeka dvije kutlače.

Sve dobro izmiješati.

Ostatak mlijeka staviti kuhati, pa kad zakipi maknuti sa strane.

Uliti izrađenu smjesu u mlijeko, kratko promiješati pjenjačom pa vratiti na vatru i kuhati uz miješanje da se krema zgusne.

Radi bržeg hlađenja, kremu isipati u drugu posudu i pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica.

Ako nemate prozirnu foliju, s vremena na vrijeme promiješajte kremu po vrhu.

Ohladiti na sobnu temperaturu.

Dok se krema hladi, izraditi biskvit.

Bjelanjke dobro istući mikserom u čvrsti snijeg.

Zatim dodati oba šećera i miksati da se dobije sjajna svilenkasta masa.

Zatim ubaciti oštro brašno, prašak za pecivo i kokosovo brašno.

Sve ručno spojiti s pjenjačom.

Protvan dimenzija 23×34 centimetra namastiti i pobrašniti.

Isipati smjesu za biskvit i dobro je poravnati.

Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 20 minuta.

Pečeni biskvit dok je još vruć zaliti s mlijekom i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.

Dok se biskvit peče treba pripremiti bademe.

Staviti ih u hladnu vodu na štednjaku i zagrijati do vrenja.

Dok su još topli skinuti im kožicu i lagano prepržiti na tavici.

Zatim ih narezati i maknuti sa strane.

Kad se krema ohladila pjenasto umutiti maslac sobne temperature.

U izrađeni maslac u više puta dodati žutu kremu i svaki put izmiksati.

Izraditi vrhnje za šlag u čvrsti šlag pa spojiti ručno sa žutom kremom.

Kremu podijeliti na dva jednaka dijela.

Prvu polovicu kreme sipati po ohlađenom biskvitu.

Na tu polovicu slagati plazma kekse prethodno umočene u mlijeko.

Preko plazma keksa nanijeti drugu polovicu kreme i lijepo je zagladiti.

Za završni sloj umutiti vrhnje za šlag sa šećerom u prahu u čvrsti šlag, te ručno umiješati narezane prepečene bademe.

Sipati šlag na kremu, nanijeti do rubova i zagladiti.

Kolač ide na hlađenje u frižider preko noći.

Sutradan narezati kolač.

Po želji istući vrhnje za šlag u čvrsti šlag i s njime napraviti postolje za Rafaelo kuglicu.

Vaša reakcija na temu