Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dalmatinski pršut odlično ide uz dinju, med ili plodove mora

Dalmatinski pršut odlično ide uz dinju, med ili plodove mora

Ovo prestižno ime nosi samo onaj proizvod koji zadovoljava uvjete strogo propisane specifikacije potvrđene vrućim žigom s tri lava

Nije svaki pršut proizveden u Dalmaciji dalmatinski pršut. Dalmatinski pršut od ove je godine zaštićen EU oznakom zemljopisnog podrijetla, koja je onemogućila krivo deklariranje i sankcioniranje onih pršuta koji su se do sada nazivali dalmatinski, a zapravo to nisu bili. Ovo prestižno ime nosi samo onaj proizvod koji zadovoljava uvjete strogo propisane specifikacije potvrđene vrućim žigom ili logotipom na kojem su tri lava. 

Bez konzervansa i aditiva, s jedinim dodatkom morskom soli, dimljen blagim izgaranjem u iznimnim prirodnim uvjetima i sušen na buri, dalmatinski pršut postao je tražena hrvatska delicija. Pravi dalmatinski pršut prepoznat ćete po osebujnoj aromi, blagom slanom okusu i jednoličnoj crvenkastoj boji, a istinski gurmani znaju da je najukusniji onaj ručno rezani. Majstori će vam reći da je za rezanje potreban dug i oštar nož te kvalitetan stalak. Za razliku od Španjolske u kojoj se pršut reže tako da mu je duljina jednaka širini, u Dalmaciji ćete dobiti dugu i do maksimalno milimetar i pol tanku fetu. Pršut se reže netom prije serviranja, nikako ne satima prije i nije ga dobro zamrzavati, jer time gubi svježinu i okus.


Kao nezaobilazni dio tradicionalne dalmatinske kuhinje, dalmatinski pršut se servira uz tvrde sireve, masline, rajčice i maslinovo ulje. 

U modernijim varijantama poslužuje se uz voće, a odlično ide uz dinju, med ili plodove mora. Idealan je izbor za najjednostavniji sendvič, a za nešto raskošniju verziju kombinirajte ga s omiljenim umakom i različitim povrćem. 

Ljubiteljima vina Dalmatinci će uz dalmatinski pršut preporučiti plavac, babić ili crljenak, no odlično pašu i suha bijela vina poput graševine, sivog pinota, rajnskog rizlinga, zelenog silvanca…

Želite li uživati u dalmatinskom pršutu na nešto neobičniji način jednostavno ga s obje strane kratko popržite na maslinovom ulju, zalijte ga bijelim vinom po vlastitom ukusu te još par minuta ostavite na vatri. Servirajte ga uz domaći kruh ili pogačice i uživajte u novom gurmanskom doživljaju. 

Vaša reakcija na temu