Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Luka Mimica: Missice 130 zemalja su dobile moje 'novčiće', a nadam se da ću s tom valutom moći plaćati boravak u njihovim državama

Luka Mimica: Missice 130 zemalja su dobile moje 'novčiće', a nadam se da ću s tom valutom moći plaćati boravak u njihovim državama

Nadam se da će kroz moje radove priču o našim znamenitostima pronijeti izvan granica Hrvatske

Missice iz svih država dobile su ogrlice Luke Mimice, splitskog kipara koji je mir za kreativni rad našao u svojim Mimicama. Hrvatski krajolici, napravljeni od epoksidne smole, oduševili su Maju Vračarić, direktoricu izbora za Miss Hrvatske, pa je njegov proizvod tako stigao do djevojaka koje će se u Kini natjecati za najljepšu na svijetu. Osim toga, na tom spektaklu će se održati i humanitarna aukcija u sklopu projekta 'Beauty with purpose' gdje će Miss Hrvatske Tea Mlinarić donirati Lukinu skulpturu mora podvelebitskog akvatorija, odakle dolazi ljepotica. Radi se o minimalističkom radu, kartografski preciznim konturama obale i morskog dna koje se ocrtava. Uz Teu će Hrvatska biti 18. studenog kada će se na otoku Sanya održati finalna večer izbora za Miss svijeta.

- Nadam se da će 130 missica kroz moje radove priču o našim znamenitostima pronijeti izvan granica Hrvatske - kaže nam Mimica, samozatajni umjetnik koji nam je rekao da je ponudu sa svojim radovima slao na desetke hrvatskih adresa, većinom turističkih zajednica, ali uglavnom ne bi dobio niti odgovor, a kamoli dogovor.

Mimica je prepoznat po svojim malim otočićima zarobljenima u smolu, proizvodu koji je dočekan s oduševljenjem jer je ponuda originalnih suvenira prilično siromašna.

- Ono što radim još od 2013. jest suvenir, ali tu riječ sve manje koristim jer automatski deplasira ono što nastojim postići, a to je raditi najbolje što znam, uz što pametnije ukomponiranu priču te razumnu cijenu. Kada netko otvori zalogajnicu, zaposli vrhunske kuhare, bira najbolje namirnice, kategorizacija objekta kao fast food mu neće biti od pomoći. Ono što je tu najbitnije su dojmovi, a do mene dolazi sve više priča kako je jedna tako mala stvar nekoga neizmjerno usrećila, pa bilo to i na drugom kraju svijeta. Tako dolazimo do suštine: Blootal Coin je nešto što nema toliku materijalnu vrijednost koliko iskustveno - emotivnu. Radi se o svojevrsnoj valuti uspomena.

Želja mu je, kaže, sa svime što radi izbjeći industrijsku manufakturu, sada uživa dok radi jer još uvijek sve doživljava kao ozbiljniji hobi. Proučava povijest i baštinu određenog kraja, zatim slaže priču koja bi mogla biti zanimljiva svakome. Ako uspije pronaći neku skoro nepoznatu i jako zanimljivu, to mu je, nastavlja, još i draže. 

- Spajam prirodne ljepote i povijesnu baštinu, na jednoj strani 'novčića' je primjerice grad, otok ili nacionalni park, a na poleđini je kulturno-povijesni ili baštinski motiv karakterističan za tu lokaciju - govori nam Mimica.

Namjerno izgovara riječ 'novčić' ili 'coin' jer ima jednu neobičnu ideju.

- U zadnje vrijeme se raširila priča o kriptovalutama, a nadam se da moji 'novčići' iako su materijalni također imaju zanimljiv potencijal kao alternativno sredstvo plaćanja, barem u turističkim objektima. 

Nije ova ideja pala s neba već se rodila u jednom mimičkom kafiću gdje se, otkriva nam umjetnik, zavrtjela tura pića s jednim Blootal Coinom. Sada mu je ideja, nastavlja, obići što više zemalja plaćajući 'svojom valutom', a u ovoj priči spajanja umjetnosti i turizma valja spomenuti da je njegov atelje u Mimicama postao mjesto kojeg rado posjećuju gosti tog mjesta smještenog između Omiša i Makarske. Oni mogu vidjeti kako, sloj po sloj, nastaje Lukina Dalmacija u smoli...

Vaša reakcija na temu