Foto: Deni Koraca
Mia Radman: Reakcije na naše sirove kolače su bile zapanjujuće pozitivne

Mia Radman: Reakcije na naše sirove kolače su bile zapanjujuće pozitivne

Za okus sam se posebno potrudila, jer postoji predrasuda da zdravo nije i ukusno, pa sam je skupa sa svojim timom odlučila razbiti

Raw kolači novost su slastičarnice Cukarin u City Center one. Radi se o sirovim kolačima sa svježim, biranim namirnica, a o svemu je više rekla kuharica i slastičarka Mia Radman.

- Sirovi kolači su termički neobrađeni što znači da je u svakoj namirnici sačuvana maksimalna vrijednost nutrijenata od kojih su najbitniji enzimi. Njih ljudi unose u organizam u vrlo malim količinama s obzirom da se kuhanjem uništavaju, a smatra se da je nedostatak enzima i  probiotika uzročnik mnogih bolesti i pretilosti. Najveća razlika sirovih i klasičnih kolača je što su nutritivno bogati, ne sadrže rafinirani šećer, glutenska brašna, umjetna bojila, okuse, emulgatore, znači sve je u prirodnom obliku. Ovi kolači su pogodni za vegane, osobe koje boluju od celijakije i šećerne bolesti. Osim toga daju nam zdravlje i energiju, a možemo ih jesti svaki dan ne zamarajući se debljanjem. Jako je bitno da se proizvodnja, transport i prodaja raw kolača odvija u strogo kontroliranim uvjetima, pokrenuli smo u potpunosti odvojenu proizvodnju od naše standardne, baš zbog izbjegavanja bilo kakvog doticaja s namirnicama koje sadrže gluten, a u prodaji se koriste vitrine posebno samo za raw liniju kolača.

Kako ste se odlučili za taj potez?

- Split je grad mogućnosti, ali isto tako grad gdje se sve novo jako sporo prihvaća i teško se zadržava i popularizira, pogotovo kada je riječ o nečemu što i nije uobičajeno, poput sirovih kolača. Ali, sve više ljudi se okreće ka zdravoj prehrani, a Split je u zdravoj ponudi škrt. Mislim da je pravo vrijeme da se ljudi u Splitu okrenu novim stvarima i da se uvjere da je prirodno zdravo, a pogotovo ukusno. 

Prve reakcije gostiju?

- Kolače smo 'testirali' na ljudima koji nisu nikada jeli sirove kolače zato što želimo da većini ljudi, koji imaju određeni standard slatkoće i samog pojma 'kolač', ovi kolači budu ukusni, a naravno i vizualno atraktivni. Reakcije su bile zapanjujuće pozitivne i jako sam ponosna na svoj rad.

Koji od raw kolača se najbolje prodaje?

- Klasici u sirovom izdanju kao što su raw jaffa torta, rawfaello torta, cheesecake od jagoda su najpopularniji, pravi ljetni kolači.

A vaša osobna preporuka?

- Svatko ima svoj ukus, ali među omiljenijima mi je peppermint torta, mrkva torta, ali zapravo mi najviše paše svaki dan druga feta, drugi okus. 

Koliko je komplicirana priprema raw kolača?

- Sama priprema je jednostavna, nakon što shvatite omjere, izbalansirate okuse i svoju viziju predočite u ukusnu tortu, a poslije nastupa i vizualno osmišljavanje pojedine torte.

Planirate li dostavu?

- Već će se ovaj tjedan pokrenuti dostava raw kolača, kao i egzotičnog voća, microgreensa i hladno prešanih sokova.

Koliko su zapravo ti kolači zdravi i ukusni?

- Ovi kolači sadrže sezonsko voće, bilo namirnice, prirodne arome i šećere, neobrađene sirovine­. Oni su najprirodniji što mogu biti. Za okus sam se posebno potrudila, jer postoji predrasuda da zdravo nije i ukusno, pa sam je skupa sa svojim timom odlučila razbiti.

Kakve sve kombinacije okusa imate u ponudi?

- Imamo razne voćne kombinacije poput jagoda-­brusnica, šumsko voće­-matcha prah, mak-­jagoda, cimet-­jabuka, čokoladne kombinacije poput: kikiriki­-čokolada, naranča-­čokolada, čista čokoladna torta, lješnjak-­čokolada (Nutella), peppermint-­čokolada, konoplja-­čokolada i ostale zanimljive kombinacije kao što su: mrkva­-kardamom-­cimet, kokos­-badem.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare