Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić MOJ ORMAR Marija Boban: Često studenti pohvale moj modni izričaj

MOJ ORMAR Marija Boban: Često studenti pohvale moj modni izričaj

Nerijetko studentice dođu do moje katedre, pitaju me gdje sam kupila torbu, cipele ili haljinu. Meni je to simpatično, ali uvijek nastojim držati naglasak na poslu

U našem serijalu 'Moj ormar' zavirili smo u garderobu Marije Boban, kako bi saznali koji komadi krase njene outfite, koje trendove slijedi te koji su njeni beauty rituali. Svoj ormar otvorila nam je pročelnica Katedre za ekonomske i financijske znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Omiljena profesorica za nas je pripremila tri modne kombinacije…

- Prva je ležerna, primjerena je za subotnji đir po gradu ili slobodni dan bez poslovnih obveza. Jedan opušten look sastoji se od pokidanih jeans hlača, sakoa s detaljem, Avnoi bijele majice s volančićem i izrezom, štikli i šešira. Splitsko jutro je nezamislivo bez jednog detalja, tako sam i ja 'ovisnik' o sunčanim naočalama. Uz ovaj look savršeno se uklapa mala torbica u koju stane novčanik i mobitel, uostalom što nam više treba za jedno ležerno jutro. Jeans je preživio sve generacije i uvijek je u modi, mijenja ga samo varijanta i dezen. Savršen je za sve ležerne prigode i mislim da svi imamo bar jedan komad jeansa u svom ormaru.

Drugi look...

- Jako težak domaći zadatak bio je izabrati tri kombinacije za snimanje jer svečani i poslovni dio garderobe je neizostavan u mom ormaru. Izabrala sam 'Melania' haljinu ELFS-a, inspiriranu Melanijom Trump. Obožavam je jer je jednostavne dužine do ispod koljena, a detalj koji je čini drugačijom i posebnom su volan rukavi. Šporko bijele je boje sa zlatnim detaljima pa je lako kombiniram s drugim bojama. Danas sam na nju iskombinirala kaput Aleksandre Dojčinović i Croatinu maramu.

Treća kombinacija...

- Za treći stajling pripremila sam moju najdražu haljinu, koja može biti za svečanu i poslovnu priliku. Riječ je o haljini Aleksandre Dojčinović, kod nje cijenim što zna napraviti haljine za visoke žene. Čipka je definitivno najudobniji materijal koji diše, a za nas koji putujemo je važno to što se ne gužva. Imam istu haljinu u modroj varijanti i omiljena je u mojoj garderobi. Cipele su na sva tri outfita Guess štikle, pronašla sam savršeni model koji mi odgovara, tako da imam iste cipele u više boja. U štiklama provodim gotovo cijeli dan, tako da mi je važno da imam udobnu obuću.

Čini se kako podupirete akciju 'Kupujmo hrvatsko'?

- Uistinu sam pobornik kupovine domaćih proizvoda. Ključna je stvar u modnom smislu da se razlikujemo jedni od drugih, ne da smo klonirani u istoj odjeći. Potenciram kupovinu hrvatskih proizvoda jer domaći dizajneri imaju što ponuditi.

Možemo primijetiti da pazite na detalje u svom modnom izričaju...

- Istina, volim cvjetne detalje, danas sam odabrala vjenčić u kosi Cvjećarnice Mis Ivane Radić, a za sav nakit glavni 'krivac' je Antonija Matković i njezin brend 'Wonderland Jewel'. Kruna koju je ona izradila bila je za doček Nove godine i uvijek je rado kombiniram za svečane prilike. Neizostavni dio mog outfita su i sunčane naočale, za svijetle oči one su ključne u zaštiti pa nisu samo modni detalj.

Jeste li od onih žena koje stalno nešto kupuju?

- Kupujem stihijski, odnosno kada naletim na nešto što mi se jako svidi. Vjerujem da je to odlika svih onih koji promišljeno kupuju jer kada kupujete haljinu kod hrvatskih dizajnera promislite nekoliko puta jer cijene nisu male, ali održavaju kvalitetu. Za high-street kombinacije ne razmišljam puno jer su to komadi koje kupujemo i mijenjamo novim.

Koja je Vaša omiljena modna kombinacija?

- Kao što se moglo zaključiti iz odabira za snimanje, moja omiljena kombinacija su haljine jer ste s jednim komadom odjeće odjeveni od glave do pete. Za poslovne kombinacije zimi preferiram crnu, bijelu ili sivu boju, a onda se poigram cipelama efektne boje ili dezena.

Čega najviše imate u svom ormaru?

- Kaputa. Budući da je ovako toplo, za snimanje sam odabrala jedan, ali kako radim na Pravnom fakultetu više od 17 godina, kupim jedan kaput po sezoni. Kaput je za mene pametno ulaganje jer je vječni komad u svačijem ormaru. Većinu sam kupila u MAK-a, i moram priznati da mi je žao što je Neda Makjanić prošle godine završila svoju karijeru. Vlasnica sam njezinih desetak kaputa koji su od dana kupovine do danas isti. Bezvremenski su i izrađeni od čiste vune, rado ih kombiniram s neutralnim bojama odjeće i tako osvježim svoj look.

Kakvi su Vaši beauty rituali?

- Jutro počinje standardnim ritualima kao u većine žena. Kod mene je naglasak na frizuri. Dugogodišnja sam klijentica Hairbook salona Ivice Šuljka koji brine o mojoj kosi na najbolji mogući način. Smatram da su tajna looka dobre cipele i frizura, sve drugo može biti jednostavno, ali su ovo dva ključna detalja koja vas čine drugačijim.

Dodala bih i osobnost...

- Shvatit ću to kao kompliment i zahvalit ću se.

Vaše modne afinitete prepoznali su i studenti. Čuli smo kako Vas komplimentiraju na račun 'stajlinga'...

- Postoje ankete koje provodi Centar za izvrsnost i tiču se kvalitete nastave. Moram se pohvaliti viskom ocjenama mojih studenata, vjerujem da sam ih zaslužila zbog kvalitetnih predavanja. Međutim, često u komentarima naletim na pohvale studenata za moj modni izričaj. U Splitu je prisutna kultura odijevanja, mi smo mediteranski grad koji i kada nije imao svoje modne dućane bio je orijentiran prema Italiji. Ljudi su odlazili u Trst, bez autoceste, klime u autu, a sve kako bi nabavili jedne čizme i jaknu. Jednostavno, volimo se lijepo odijevati. Smatram da pažnju na svojim predavanjima privlačim prvenstveno onim što govorim, ali pažnju onih koji vas slušaju trebate privući i onim kako zračite. Kada se čovjek osjeća zadovoljno i ugodno, onda je i način prezentacije onog što govori upotpunjen.

Kako stignete, od svih obveza, putovanja, konferencija, na sve misliti?

- Mislim da je moda moja metoda antistresa. Kada cijeli dan morate biti prisutni na konferencijama, događanjima i predavanjima, lijepo je pronaći nešto što vas opušta. Lakše mi je krenuti u dan kada se dobro osjećam, kupujem ono u čemu se ugodno osjećam i u čemu mogu pokazati svoju osobnost. Oblačim se po osjećaju, osim ako je riječ o nekom dress codu. Pravilo poslovnog je bez dekoltea, dužina haljine ispod koljena, a sve drugo može biti ležerno.

Imate li nešto što nikada ne biste odjenuli?

- Prekratke haljine i duboke dekolte. Ne vjerujem da se itko može ugodno u tome osjećati jer ne možete normalno sjesti ni kretati se. Također, nerviraju me podjele po godinama, mislim da osoba treba nositi ono u čemu se ugodno osjeća.

Imate li problema s Vašim studentima s neprimjerenim odijevanjem?

- Jako je neugodno nekome skrenuti pažnju na to. Mislim da je dovoljna oznaka na ulaznim vratima fakulteta i prethodni odgoj. Mislim da se je teško nekoga preodgojiti, ali, na sreću, rijetko se susrećem kod mojih studenata s takvim situacijama, moram ih pohvaliti.

Volite li nekom studentu dati pohvalu u tom smislu?

- Vrlo rado. Nerijetko nakon predavanja studentice dođu do moje katedre i prokomentiramo svoje modne odabire. Često me pitaju gdje sam kupila torbu, cipele ili haljinu. Meni je to simpatično, ali uvijek nastojim držati naglasak na poslu. Postoje društvene norme u koje se moramo uklopiti, ali ključno je biti svoj i raditi posao koji volite. To bi svima preporučila kao tajnu svega, kako zračiš tako i privlačiš.

Ne skidate nikada svoj najveći 'modni dodatak' sa sebe, a to je osmijeh...

- Dan započni i završi s osmijehom. Moj životni pogled je da je čaša polupuna, a ne poluprazna. Ako vidite samo negativne stvari, onda privlačite istu takvu energiju, a ako ste pozitivni tada ćete od osobe dobiti istu stvar.

Kako održavate vitku liniju?

- Prehranom. Autorica sam preko pet udžbenika, a vjerujem da bi jedna knjiga o prehrani bila veoma zanimljiva iz mog pogleda. Ključ svega je pronaći svom organizmu ono što mu odgovara, nema jedinstvenog recepta već morate slušati svoje tijelo. Uz sve ključna je fizička aktivnost, vozim biciklu na Marjanu, to mi je omiljena razonoda jer ne stignem na termine nekog fitnessa. Uz to je šetnja po gradu odlična tjelovježba, imam aplikaciju na mobitelu koja broji kilometre, a od nedavno sam počela i trčati, instalirala sam aplikaciju 'RockMyRun', koja je jedan čimbenik koji me pokreće, a rezultati se odmah vide. Fizička aktivnost oslobađa vam endorfin, a to vam bitno utječe na raspoloženje.

Imate li nekog modnog uzora?

- Oduvijek kupujem modne časopise, tečno govorim engleski i talijanski, tako da kupujem i strane magazine. Nemam nikakvih uzora, ali kroz čitanje takvog štiva i gledanje prekrasnih modnih fotografija često dobijem i vlastite inspiracije.

Kada smo Vas kontaktirali za gostovanje u rubrici 'Moj ormar', kazali ste kako će Vam ovo biti prvi intervju koji nije vezan za posao. Jeste li se uspjeli opustiti u ulozi modela?

- Razgovor o modi za mene je bio veoma ugodan, s poslom modela sam malo zakasnila, jedino da pitamo fotografa što on kaže, ha, ha... Hvala na pozivu i novom iskustvu, odmakli ste me od svakodnevice i poslovnih obveza.

Vaša reakcija na temu