Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com MRŠAVITE U SNU: Suvišne kilograme istopite - medom!

MRŠAVITE U SNU: Suvišne kilograme istopite - medom!

Dan bi trebalo započeti i završiti s jednom do dvije žličice meda rastopljenog u šalici vruće vode

Pokušavate li izgubiti višak kilograma, med može, vjerovali ili ne, biti vrlo korisna namirnica. Dio ljudi na ovo, pak, gleda s nepovjerenjem jer - kako nešto što provjereno sadrži šećer može pomoći u gubljenju kilograma?! Za razliku od rafiniranog stolnog šećera koji se koristi za zaslađivanje hrane te se smatra izvorom 'praznih kalorija', med ima energetsku vrijednost, a sadrži i vodu, vlakna, šećer te razne minerale (željezo, natrij, kalij, fosfor, cink i kalcij) i vitamine (folat, niacin, riboflavin, vitamin C i vitamin B6), kao i niske razine selena, proteina, vlakana i aminokiselina. Dakle, medom se u organizam unose brojni mikronutrijenti koji utječu na njegovu razgradnju.

Kako bi medna dijeta bila učinkovita, šećer bi trebalo u potpunosti zamijeniti medom, a pri tome imati na umu da je med dvostruko slađi i da ga treba dvostruko manje. Bilo da ga koristite u pripremi napitaka, u desertima ili za doručak nekoj od omiljenih kaša, dobar okus je zagarantiran, kao i smanjeni rizik od povećanja tjelesne težine.

Dan bi trebalo započeti i završiti s jednom do dvije žličice meda rastopljenog u šalici vruće vode. Med ima sposobnost pokretanja pohranjenih masnoća, a njihovim spaljivanjem osigurava se energija za dnevne aktivnosti. Također, med povećava razinu HDL-a, odnosno, dobrog kolesterola u tijelu i tako smanjuje kardiovaskularni napor te u kombinaciji tjelesnom aktivnošću i uravnoteženom prehranom značajno pomaže u smanjenju težine, kao i u borbi protiv pretilosti. Osim s vodom, med je poželjno konzumirati i u drugom kombinacijama.

Kombinacija meda i limunovog soka, uz dodatak mlake vode, također pomaže kod gubitka kilograma. Mnogi piju ovaj višestruko korisni pripravak na početku dana kako bi potaknuli rad metabolizma. Uz to, vitamin C iz limuna čisti i povećava funkciju jetre, jača imunitet te pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.

Ukoliko se konzumira jednom dnevno, ovaj eliksir može dati poprilično dobre rezultate.

Žlica meda, oko 150 ml tople vode i žličica cimeta čine drugu popularnu kombinaciju. Cimet uspješno regulira razinu šećera u krvi, koja može dovesti do povećanog gomilanja masti u tijelu.

Poznato je da svako proljetno sunce sa sobom donese i nekoliko novonastalih dijeta za koje nikad ne možemo biti sigurni koliko će se pokazati dobrima upravo za naše tijelo. Dijeta hibernacije implicira 'mršavljenje u snu' za koje je potrebno konzumiranje žlice meda prije odlaska u krevet. Dok spavate, med nastavlja stimulirati funkciju jetre te otpušta hormone stresa.

Nebrojeni su benefiti meda koji pomaže u otklanjanju brojnih tegoba pa je dobro znati da u doba prehlade i drugih bolesti dišnih puteva valja posegnuti za medom lipe i kadulje. Cvjetni med koristi se kod alergija te za jačanje imuniteta. Med od lavande, pak, pomaže kod nadutosti i grčeva, uz to još i regulira rad srca, pomaže kod čira na želucu, ima diuretički učinak, a suzbija i stres, glavobolje te migrene. Kestenov med pomaže u liječenju anemije, uklanja umor i jača mišiće i imunosni sustav. Uz to još potiče i cirkulaciju te regulira rad želuca, crijeva, jetre i žući.

Za kraj dodajmo da koji god med koristili, važno ga je kupovati kod pouzdanih proizvođača jer jeftinije verzije meda nerijetko znaju biti kombinacija meda i šećernog sirupa.

Vaša reakcija na temu