Recept za gurmane: Tradicionalni namaz od čvaraka turopoljske svinje

Recept za gurmane: Tradicionalni namaz od čvaraka turopoljske svinje

Turopoljska svinja je nastala u 6. stoljeću križanjem šiške sa slovenskom krško-poljskom pasminom svinja

Park prirode Lonjsko polje na sajmu GAST organizirao je Doručak za medije i degustaciju delikatesnih proizvoda od turopoljske svinje,  tradicionalne salame,  čvaraka i različitih slanina. Dio je to njihova projekta 'Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje' financiranog sredstvima Europske komisije temeljem Sporazuma broj I-/17-U-R s ArcadiaInternational iz Bruxellesa. Posebno ukusan je bio namaz od čvaraka turopoljske svinje za koji vam donosimo recept.

Sastojci:

-  500g mljevenih čvaraka turopoljske svinje (najbolje izmiksati u blenderu)

-  2 jabuke,

-  5 kiselih krastavaca (sitno isjeckanih)

-  2 srednje kapule,

-  sol, papar,

 

Priprema:

Smiksati čvarke od turopoljske svinje u blenderu, staviti u teču i na laganoj vatri pustit da se malo otope. Dodati naribane jabuke i kapulu. Miješati 10 min na vatri dok se sjedini. Kad je smjesa gotova dodati sitno iscjeckane kisele krastavce. Posoliti i popapriti. Ako smjesa nije kompaktna dodatno izmiksati sa štapnim mikserom. Dobar tek!

Inače, turopoljska svinja je autohtona pasmina domaće svinje. Nastala je u 6. stoljeću križanjem šiške sa slovenskom krško-poljskom pasminom svinja. Meso turopoljske svinje je jako ukusno i pruža poseban gurmanski doživljaj. Zbog dostatne omašćenosti mišićnih stanica, čije hlapive masne kiseline daju specifičnu aromu, posebno je pogodna za proizvodnju domaćih suhomesnatih proizvoda.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare