Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sajam u Podstrani počinje 27. travnja: Hrvatska mala brodogradnja i turističke atrakcije u skladnoj simbiozi rastu i dalje

Sajam u Podstrani počinje 27. travnja: Hrvatska mala brodogradnja i turističke atrakcije u skladnoj simbiozi rastu i dalje

Motore će izložiti legendarni Harley Davidson, a moći će se vidjeti i električni bicikli Mate Rimca

Na konferenciji za medije održanoj na splitskoj Zapadnoj obali predstavljen je program 9. Dana hrvatske male brodogradnje i Sajma turističkih atrakcija. 

- Ovaj događaj je prepoznatljiv po tome što je od svog prvog izdanja besplatan za posjetitelje, a posljednjih godina sustavno raste, te se ove godine linija šetnice ispred hotela domaćina proteže duž cijele marine i pripadajuće plaže, u dužini preko 500 metara. Na iznimnom prostoru osim domaćih plovila namijenjenih sportu, turizmu i gospodarstvu, od kojih se mnoga u moru premijerno predstavljaju upravo ovdje, ove će godine kao i uvijek do sada, predstaviti i raznovrsna ponuda nautičke, ribolovne, ronilačke, te druge opreme za more - istakao je Damir Skelin, jedan od osnivača projekta i član Organizacijskog odbora.

- Isto tako, stalno rastući segment DHMB-a je posebni izložbeno-prodajni Sajam turističkih atrakcija 2017. koji će predstaviti i tržištu ponuditi najnovije proizvode iz segmenta sportske, turističke, adrenalinske, plažne, komunalne i druge opreme namijenjene koncesionarima plaža, vlasnicima apartmana, agencijama, hotelima i ostalim turističkim subjektima. Taj iskorak nam je osigurao i prisustvo novih značajnih partnera kao što je METRO cash & carry, koji se pridružio već tradicionalnim partnerima Splitskoj banci i Eurohercu - dodao je Skelin.

Dani hrvatske male brodogradnje i Sajam turističkih atrakcija za posjetitelje se otvaraju u četvrtak, 27. travnja, u 13 sati, abit će otvoreni od 10 do 19 sati sve do nedjelje, 30. travnja, u marini Lav i šetnici ispred plaže hotela Le Meridien Lav u Podstrani pokraj Splita.

Prema riječima predsjednika udruge Dani hrvatske male brodogradnje i jednog od osnivača, Branimira Matijace, odličan odaziv hrvatskih brodograditelja ni ove godine nije izostao, te je ova manifestacija u Podstrani i nadalje centralno mjesto za predstavljanje novih plovila izašlih iz domaćih škverova. 

- Sretan sam što mogu najaviti kako smo ove godine, uz 40-ak plovila na suhom i u moru, uz već poznate i provjerene modele i širok izbor nautičke opreme, posjetiteljima pripremili neka iznimna brodograditeljska postignuća. Tako kao premijera u moru stiže SEA PEARL 56, obiteljska jahta duga 18 metara, zatim Sampa 6 proizvođača Brodomehanika Brnabić, plovilo koje je izuzetan spoj tradicijskog izgleda i moderne tehnologije proizvodnje u izvedbi s jarbolom koji će još više naglasiti taj dodir s tradicijom, a posebno sam sretan što će 10 godina postojanja upravo na DHMB-u proslaviti tvrtka Monachus Yachts čija plovila oduševljavaju strane i domaće kupce - rekao je Matijaca.

Ujedno je istakao da će svoja plovila predstaviti 25 hrvatskih brodograditelja (tri iz Istre i Kvarnera, jedan s područja Zadarske županije, dva iz Šibensko-kninske, devet iz Splitsko-dalmatinske i 10 s područja Zagreba i okolice ), a na kraju zahvalio Splitsko-dalmatinskoj županiji, te Općini i Turističkoj zajednici Podstrane na višegodišnjoj podršci u organizaciji ovog događaja, koji se posljednjih godina organizira pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva turizma.

Sajam turističkih atrakcija je predstavio dopredsjednik udruge DHMB i član Organizacijskog odbora, ujedno i inicijator ovog novog segmenta u sklopu DHMB, Tomi Božiković:

- Pokretanjem  ove ponude vezane uz turističke atrakcije otvorili smo se prema segmentu turizma u kojem Hrvatska još uvijek ne nudi puno više od sunca i mora. Osim što obiluje bogatstvom tradicionalnih umijeća izgradnje i proizvodnje koji su danas sve traženiji, želimo je vidjeti u budućnosti i kao destinaciju koja spaja i nudi brojne zanimljive ponude, te atrakcije koje zaokružuju našu turističku ponudu. Pri komunikaciji s novim izlagačima posebno smo obratili pažnju na adrenalinske i vodene sportove, plažne sadržaje, komunalnu opremu, eco-elektro vozila, vanjske teretane, dječja igrališta te sve za kayaking, trekking, biciklizam, kite-surfing te ostale aktivnosti na moru i u prirodi, ali i razne druge atraktivne usluge i sadržaje. O raznovrsnosti ponude ponajbolje govori činjenica kako će svoje legendarne motore na Sajmu turističkih atrakcija predstaviti Harley Davidson, a uz njega će izlagati budućnost transporta na dva kotača (ali i 4 kotača) GREYP električni bicikli hrvatskog inovatora Mate Rimca.

Na kraju je istakao kako se ovaj događaj sve više profilira kao 'business to business' događaj koji na jednom mjestu spaja ponuđače i konzumente raznih turističkih usluga i proizvoda, te posebno zahvalio hotelu Le Meridien Lav i Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije koji imaju razumijevanje za važnost koju ovaj događaj ima na unapređenje turističke ponude. 

Božiković je potom nabrojio i neka od natjecateljskih događanja koji će se odvijati tijekom četiri sajamska dana kao što su: CRO SUP - Tour - sup challenge (organizator: Surfmania team), 'Tradicionalno' prvo amatersko prvenstvo Hrvatske u odbojci na pijesku (organizatori: Ožujsko i Radio Dalmacija), Regata RU klasa (jedrilice na daljinsko upravljanje), Kite challenge i Kayak family cup.

Splitsko-dalmatinska županija je i ove godine jedan od pokrovitelja Dana hrvatske male brodogradnje, te se s nekoliko riječi prisutnima obratio izaslanik župana, načelnik Općine Podstrana - Mladen Bartulović.

- Županija potpomaže i podržava lokalne jedinice i kroz potporu organizatorima ovakvih manifestacija koje su, kao i druga gospodarska, sportsko - turistička i zabavna događanja, pravi primjer stvaranja novih vrijednosti i novih turističkih proizvoda, što je za svaku pohvalu i vrijedno svake podrške - kazao je Bartulović.

Višegogodišnji partner ove manfestacije je Euroherc osiguranje u ime kojeg se prisutnima obratila direktorica podružnice Split Katija Križan.

- Euroherc osiguranje treću je godinu za redom partner Dana hrvatske male brodogradnje i Sajma turističkih atrakcija, a mi ćemo svoj doprinos potpori manifestacije pružiti  kroz predstavljanje kvalitetne osiguravateljne ponude namijenjene osiguranju imovine koja se koristi u pružanju turističkih usluga. Razvijajući partnersku suradnju s organizatorima DHMB, Euroherc je za sajam  pripremio i posebne proizvode namijenjene malim i srednjim iznajmljivačima turističkog smještaja. Uz ponudu prilagođenu njihovim potrebama i zahtjevu tržišta osiguran je i prigodni nagradni fond za sve posjetitelje Sajma - rekla je.

Nataša Reić Matković iz Harley Davidsona Split je u svom obraćanju istaknula:

- Ljubitelji slavnog Harley-Davidson branda odnedavno u Splitu mogu uživati u svemu što ima veze s ovom ikonom motociklističkog stila. U Harley-Davidson prodajno servisnom centru u Poljičkoj cesti, uz motocikle i originalnu H-D opremu i dijelove, dostupan je velik izbor motociklističke i casual odjeće, obuće, razni modni dodaci te se nudi vrhunska usluga redovnog održavanja, servisiranja, dijagnostike i prerade motocikala. Kako bismo javnosti predstavili svoju ponudu te novitete iz Harley-Davidson svijeta, veliko nam je zadovoljstvo sudjelovati na ovogodišnjem DHMB i STA. Harley-Davidson Split u sklopu izlaganja predstavit će motocikle koji se ujedno mogu isprobati u demo programu: Softail Breakout, Sportster Iron 883 i Street 750.

Na kraju je najavila kako će u sklopu europske turneje ove godine po prvi puta na Poljud stići kamion sa 23 nova modela Harley-Davidson motocikala, koji će se moći isprobati u periodu od 17. do 18. lipnja.

Prisutnima se potom obratio predstavnik izlagača Monachus Yachts Hari Tabak koji na DHMB izlaže od samog početka, a ove godine slavi 10 obljetnicu postojanja.

- Monachus Yachts ove godine obilježava 10 godina postojanja. Projektiranje je započelo u ljeto 2004., a priprema proizvodnje godinu kasnije. Prva motorna jahta Monachus sretno je zaplovila krajem ljeta 2007. od kada se i računa rođenje 'branda'. Tijekom deset godina na putu stvaranja, opstanka i razvoja Monachus je plovio kroz financijske, pravne i tehničke poteškoće, ali se na tom putu brusio, sebe izdefinirao i zauzeo mjesto u ciljanoj niši poludeplasmanskih lobster jahti na konkurentno zahtjevnom tržištu nautičke proizvodnje. Kao domaća tržna marka Monachus će ove godine nastupiti s modelom 'Pharos' i 'Issa'.

Na kraju je izrazio zadovoljstvo što će na 9. DHMB i STA biti izloženi i legendarni Harley Davidson motori, brand kojeg je Monachus svih ovih godina gledao kao uzor s nastojanjem da u svijetu nautike predstavi sve one vrijednosti koje ovi bezvremenski motocikli  predstavljaju u svijetu ljubitelja vožnje na dva kotača.    

Milena Kuzmanić u ime Zagrebačke pivovare je predstavila i 'Žujino' natjecanje koje će se odvijati u sklopu Sajma turističkih atrakcija, pod nazivom 'Prvo amatersko tradicionalno prvenstvo Hrvatske u odbojci na moru'.

- Odbojku ovaj put ne igramo na pijesku već na moru i to 30 metara od obale, u sklopu Sajma turističkih atrakcija 29. i 30. travnja na plaži hotela Le Meridien Lav. Ovim putem pozivamo natjecatelje na prijave putem weba Radio Dalmacije. Tražimo osam timova po dva igrača.  Kao najava natjecanja objavljen je i natječaj za slogan prvenstva, a žiri Radio Dalmacije izabrat će najboljih osam slogana koji će se boriti se za Wellness paket u Le Meridien Spa centru i beach paket Žuje.

Bojan Miličević, voditelj marketinga hotela Le Meridien Lav, u svom izlaganju je istaknuo kako je suradnja sa DHMB i STA svih proteklih godina bila na obostrano zadovoljstvo, te kako će hotel i nadalje podržavati jedan ovakav događaj koji promovira hrvatsku malu brodogradnju, a posljednjih godina i razvoj turizma u Hrvatskoj.

Na kraju je Ernest Kiseljak u ime Surfmania teama ponudio detaljne informacije oko  CRO SUP Tour - sup challenge natjecanja koji će se također odvijati na ovogodišnjem STA, te pozvao sve koji žele iskušati veslanje na SUP daskama, kao i one iskusnije željne natjecanja da se svakako prijave putem njihove web stranice ili osobno na samom Sajmu tirističkih atrakcija.

Radno vrijeme manifestacije, ponovimo, je od 10 do 19 sati, dok je svečano otvaranje na programu u četvrtak, 27. travnja, u 13 sati. Ulaz je i ove godine besplatan, a manifestacija završava u nedjelju u 18 sati. 

Vaša reakcija na temu