Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Split: Švicarac Mirko Giotto pobjednik 7. Svjetskog natjecanja u pušenju cigara

Split: Švicarac Mirko Giotto pobjednik 7. Svjetskog natjecanja u pušenju cigara

Sudjelovalo je 89 natjecatelja iz 25 zemalja

Sinoć je u prepunoj dvorani hotela Radisson Blu održana svečana dodjela nagrada povodom 7. Svjetskog natjecanja u pušenju cigara, koje je to popodne održano u Splitu. Sudjelovalo je 89 natjecatelja iz 25 zemalja. Nakon 2:32:08 pobjedu je odnio Mirko Giotto iz Švicarske. Drugoplasirani je bio Tomasz Žotadkiewicz iz Poljske s vremenom od 2:27:01, dok je treće mjesto osvojih jedan od ovogodišnjih favorita, Darren Cioffi iz SAD-a s vremenom 2:26:10. Drugi ovogodišnji favorit i trenutni nositelj svjetskog rekorda s vremenom od 2:47:45 Oleg Pedan, ove je godine ispao iz natjecanja nakon samo 28 minuta, dok je njegova djevojka Anna Platonova osvojila visoko peto mjesto s vremenom od 1:51:30 i time se plasirala kao najbolja žena.

Pobjednicima je, pred 150 gostiju, u ime organizatora, cigar kluba 'Mareva' iz Splita, predsjednik kluba Marko Bilić uručio ručno izrađene plakete od bračkog kamena, te su im uručene ekskluzivne boce Chivas Regala 25. Uz to, pobjednik i pobjednica su dobili skupocjene satove marke Cuervo y Sobrinos, svjetski poznatog proizvođača satova i globalnog partnera festivala. Najbolja žena je uz sat dobila i unikatnu torbu hrvatskog brenda BiArtis, koju je dizajnerica Elizabeth Suzana Kozina osobno izabrala za pobjednicu. Pobjednik je dobio i dan na jahti 'Seagull' splitskog poduzetnika Juroslava Buljubašića, te skupocjeni humidor optočen zlatom, kao poklon Daniela Kalcicha iz Golden Smoke Ateliera. Drugoplasirani je dobio vikend u hotelu domaćinu Radisson Blu. Svi su natjecatelji od kuće Macanudo dobili po kutiju nove natjecateljske cigare Macanudo Inspirado, koja je od ove godine službeno zamijenila dosadašnju natjecateljsku cigaru Montecristo 4 od Habanosa.

Na festivalu su sudjelovali brojni uglednici iz Europe i svijeta, a za vrijeme trodnevnog programa su imali prilike kušati vrhunske mediteranske specijalitete, te najbolja hrvatska vina Iločkih podruma, Rizmana, Matoševića i Vukoje.

Festival je započeo u petak navečer glamuroznom večerom u hotelu Park, gdje su atmosferu dizali Marina Fernandez i bend, te se nastavila radionicama u hotelu Radisson Blu u subotu jutro. Goste su posebno oduševile radionice STG-a (Scandinavian Tobacco Group), koji je posebno za ovu priliku u Hrvatsku doveoCristiana Aybara, jednog od najpoznatijih rollera cigara, koji je cijeli vikend pred gostima prezentirao umijeće motanja dobre cigare. Radionice je održao i sponzor satova Cuervo y Sobrinos, te partner Pernod Ricard, koji je posebno za ovu priliku u Split doveo Alexandra Gorokhovskiyeg, svjetskog ambasadora Havana Club Ruma. Alexandr Gorokhovskiy je gostima prezentirao proces proizvodnje kvalitetnog ruma, nakon čega je uslijedilo kušanje skupocjenog Havana Club Union u kombinaciji s pralinama 'Nadalina' Marinka Biškića. Radionice su završile blind tastingom, kojeg je održao Reinhold Widmayer, vlasnik Cigar Journala i jedan od nauglednijih ljudi u svijetu cigara.

Za vrijeme radionica, za gošće je bio organiziran showroom hrvatskih dizajnera, na kojem su imale priliku popričati s dizajnerima Juricom Pirićem iz Arilea, Elizabeth Suzana Kozina iz BiArtisa i Anom Kujundžić. Uz spomenute dizajnere, svoje kreacije su izložili i modna kuća MAK, te Ledenko. Arileo je brend, koji od početka prati ovaj festival, pa su podpredsjednica kluba Ivana Vrdoljak, tajnica kluba Željana Bilić i hostese Ana i Vedrana svake godine odjevene u haljine s potpisom te splitske kuće, čineći tako najbolju promociju hrvatskih modnih brendova pred stranim gošćama.

Nedjeljni dio programa je završen izletom brodomna Brač, za vrijeme kojeg su se gosti imali priliku opustiti se i uživati u svim blagodatima Mediterana. Time je završen festival, kojeg su ljubitelji cigara ove godine stavili na listu najprestižnijih cigar festivala svijeta, i to na visoko četvrto mjesto, odmah iza Kube, Dominikanske republike i Nikaragve, zemalja, koje su tradicionalno poznate kao najveći proizvođači i uživatelji cigara u svijetu.

Budući su se ovaj vikend u Splitu odvijali Dani Dioklecijana, i car se ukazao na gala večeri, zajedno sa svojim legionarima, te predao pehar pobjednika šampionu Mirku Giottu, proglašavajući ga novim carem i svojim nasljednikom.

Vaša reakcija na temu