Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Svi pričaju o 'Škartocu': Split je dobio vrlo poseban slatki kutak

Svi pričaju o 'Škartocu': Split je dobio vrlo poseban slatki kutak

Sve detalje o novootvorenoj slastičarnici Škartoc otkrio je njezin idejni začetnik, slastičar Mišo Doroslovac

Split je prije mjesec i pol dana postao bogatiji za još jednu slastičarnicu. Na Poljani Tina Ujevića, odmah iza HNK, slastičar Mišo Doroslovac otvorio je 'Škartoc', slastičarnicu koja u svojoj ponudi ima poznati 'Chimney cake' (Kürtőskalács), odnosno tradicionalnu mađarsku slasticu, kolač od dizanog tijesta koji se mota na drvo konusnog oblika, peče kratko na grillu, te se potom uvalja ili posipa raznim dodatcima i puni džemovima, vanilija kremom ili čokoladom.

Mišo otkriva da je na ideju za otvaranje ovakve slastičarnice došao prije godinu dana kada je listao stare recepte svoje bake Mađarice. Naišao tada i na ovaj kolač koji mu je pekla prije 50 godina kad je bio sasvim mali. Svoju je ideju podijelio s budućim poslovnim partnerima, Geom Juricom i Mirjanom Tešijom, s kojima je i krenuo u ovu slatku splitsku priču. 

Mišo objašnjava i zbog čega je odlučio slastičarnicu nazvati baš 'Škartoc'.

- Ime je nastalo nakon što sam vidio stožasti drveni kalup ili tuljak, kako ga tko zove, na koji se namotava tijesto. U Splitu se sličan kolač izrađuje od lisnatog tijesta. Namota se na limeni stožac i puni vanilija kremom, a zovemo ga popularno 'škartocet'. Sve ostalo znate - kaže Doroslovac koji nadaleko poznat 'Chimney cake' pravi po starom tradicionalnom receptu.

- Puno se pričalo o ovom kolaču, puno ga je ljudi probalo u raznim zemljama svijeta, mnogi su stajali u redovima ne dočekavši ga zbog gužve, stoga se nije bilo teško odlučiti za otvaranje ovako specijalizirane slastičarnice. Prve reakcije su pohvale za ideju, oduševljenje, znatiželja i velika radost naročito onih koji su okus kolača zapamtili od prije - kroz smijeh objašnjava vlasnik 'Škartoca'.

U ponudi imaju slatki škartoc u 25 kombinacija s 4 vrste punjenja, a apsolutni hit definitivno je, kaže Doroslovac, škartoc kornet punjen s dvije kugle sladoleda po želji, tri vrste preljeva, jagodama, Oreo keksom, holipima te posipom od karameliziranog lješnjaka i tuilom.

Za ljubitelje slanog, Mišo je osmislio i poseban slani škartoc s okusom Dalmacije. Riječ je o kombinaciji sira, pesta od petrusimula, češnjaka i maslinovog ulja na žaru. Nakon što se ispeče, škartoc kolač se premaže i napuni nadjevom od dvije vrste sira, šunkom, dimljenom paprikom, vrhnjem i dalmatinskim začinima. Druga, riblja kombinacija s tunjevinom, inćunima, kaparama, senfom i začinima osvojila je sve ljubitelje dobre marende. 

Osim po ponudi, od drugih se splitskih slastičarnica razlikuju i po samoj izradi kolača.

- Svaki se kolač radi na tradicionalan način, ručno, neposredno prije pečenja i ispred kupca, nema zamrzavanja, podgrijavanja, stajanja na policama ili u vitrinama. S obzirom da osluškujemo naše kupce, svakako će u budućnosti biti i drugih kolača, mojih nagrađivanih torti, peciva i raznih delicija. Uvodit ćemo ih postupno jer želimo da nas svi ljudi posjete i pronađu nešto za sebe - poručuje Mišo za kraj. 

Slastičarnica je otvorena od 8.30 do 23 sata, tijekom ljeta radit će od 8 do ponoći, a osim popularnih škartoca u ponudi imaju i prirodne sokove, devet vrsta kava kao i razne osvježavajuće napitke. 

Vaša reakcija na temu