Foto: Boris Mataković Pogledajte nacionalnu haljinu s kojom će se Tea Mlinarić predstaviti na izboru za Miss svijeta

Pogledajte nacionalnu haljinu s kojom će se Tea Mlinarić predstaviti na izboru za Miss svijeta

U Izradi čipki sudjelovale su žene iz Lepoglave, Paga i Županje

Miss Hrvatske Tea Mlinarić u Kini će predstaviti 'haljinu od Konavala do Slavonije', koja povezuje ljepote Hrvatske, njezine običaje i tradiciju. Nacionalnu haljinu našoj ljepotici napravio je dizajner Iggy Popović.

- Inspiraciju za haljinu našao sam u silueti konavoske narodne nošnje. U haljinu sam utkao dio sebe kroz moje podrijetlo iz konavlskog kraja, odgoj slavonski, ali i dio običaja aktualne Miss Hrvatske kroz senjsku buru - izjavio je dizajner Iggy Popović.

Haljina se sastoji od četiri dijela gdje četiri nijanse plave boje simboliziraju čet'ri stađuna i Jadransko more, dok donji dio haljine predstavlja rasplesano more koje svakim korakom mijenja boje, ali i otkriva skrivene čipke koje su najpoznatija baština Republike Hrvatske. U Izradi čipki sudjelovale su žene iz Lepoglave, Paga i Županje, što opet simbolizira najpoznatije čipkarske dijelove naše zemlje.

Gornji dio rasplesanog mora se pretvara u senjsku buru koja je simbol grada iz kojeg aktualna Miss Hrvatske dolazi, dok isprepleteni muslin na korzetu označava more pod burom. 

Završetak haljine je naramenica s 15 slavonskih dukata, koji povezuju Slavoniju s ostatkom Hrvatske. Svaki dukat je simbol regionalnog podrijetla, društvenog i ekonomskog statusa, a ta regija je poznata po bogatstvu različitosti narodnog ruha kao nijedan drugi kraj u Hrvatskoj. Iako se dukat nose kao nakit oko vrata, Iggy ih je stavio kao naramenicu i tako završio putopisnu priču nacionalne haljine od Konavala do Slavonije.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare