Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U Splitu otvoren najmoderniji joga centar u Dalmaciji

U Splitu otvoren najmoderniji joga centar u Dalmaciji

Vodeći se idejom feng shui i vastu principa unutrašnjeg uređenja prostora, logički organizirane cjeline prilagođene su nesmetanom toku energije

Ove godine udruga 'Joga u svakodnevnom životu' obilježava 20. obljetnicu postojanja tog sustava u Splitu i ovom je prilikom otvoren novi centar koji se nalazi u Dubrovačkoj ulici, a radi se o najmodernijem joga studiju u Dalmaciji. Novi prostor ima dvije dvorane za vježbanje, a posebna pažnja posvećena je unutrašnjem uređenju, želeći ga što više približiti osjećaju boravka u prirodi.

Vodeći se idejom feng shui i vastu principa unutrašnjeg uređenja prostora, logički organizirane cjeline prilagođene su nesmetanom toku energije. Korišteni su uglavnom prirodni materijali, u prvom redu svijetlo drvo kombinirano sa zelenim detaljima, što prostoru daje doživljaj prirodne dinamičnosti. U tome značajnu ulogu ima unutrašnji vrt duljine čak osam metara koji osim estetske ima i funkciju održavanja svježine prostora.

Posebno je uređen dio za djecu koji zadržava karakteristike cijelog centra, ali s razigranim detaljima. Novi prostori omogućuju održavanje vježbi u više termina, za više grupa i kategorija vježbača, pa se vježbe održavaju u čak 12 jutarnjih i večernjih termina. Polaznicima su tako na raspolaganju pet početničkih grupa, pet naprednih te dvije grupe za djecu, predškolce i školarce. 


Ono što se nije promijenilo je kvaliteta vježbi o kojima se brine osam licenciranih instruktora Joge u svakodnevnom životu. Ovaj međunarodni sustav, inače prepoznat po svojoj cjelovitosti bazira se na vježbanju asana, pravilnog disanja, pranajame (jogijskog disanja) i meditacije te je prilagođen potrebama i navikama ljudi na zapadu. Vježbe značajno utječu na snagu i razgibanost cijelog tijela, pravilno disanje, otpuštanje stresa te mogućnost koncentracije. Općenito su poznati dobri učinci joge na cjelokupno zdravlje, a posebno se ističe pozitivan utjecaj joge na kralježnicu. Sustav Joga u svakodnevnom životu je inače prilagođen svakoj životnoj dobi i ne zahtijeva nikakve posebne tjelesne sposobnosti, razrađen je u suradnji s liječnicima i fizioterapeutima, a tehnike vježbanja su podijeljene na osam metodički oblikovanih stupnjeva sustavno osmišljenih na način da je prethodni ujedno priprema za stupanj koji slijedi. Naglasak je na pravilnom izvođenju vježbi kojima jačamo čitavu muskulaturu, poboljšavamo gipkost kralježnice i ostalih zglobnih struktura. Temeljni cilj ovoga sustava je postizanje i očuvanje fizičkog, mentalnog, duhovnog i društvenog zdravlja spajanjem pradavnih duhovnih tehnika i mudrosti Indije sa znanjem suvremenog doba. 

Vaša reakcija na temu