Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Agencija Ipsos istražila što Hrvati misle o Istanbulskoj konvenciji, provjerite rezultate

Agencija Ipsos istražila što Hrvati misle o Istanbulskoj konvenciji, provjerite rezultate

Od 19. do 20 ožujka telefonski su anketirana 604 punoljetna građanina

Vlada je danas jednoglasno usvojila prijedlog da se u u Hrvatski sabor uputi prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija, zajedno s interpretativnom izjavom. Istraživanje koje je za Vladu RH provela agencija Ipsos pokazalo je da dva od tri ispitanika podržavaju izglasavanje Istanbulske konvencije i da skoro 9 od 10 ispitanika smatra nasilje nad ženama velikim problemom u Hrvatskoj.

Telefonsko istraživanje je pokazalo da tek svali osmi ispitanik (12,2%) kaže da o Istanbulskoj konvenciji zna jako puno i da se o njoj posebno informirao, a skoro polovina ispitanih (48,6%) znaju osnovne informacije i pratili su temu kroz medije. Za Konvenciju je čulo 35,8% ispitanika, ali ne znaju detalje, dok samo 3,3% nije do sada čulo za nju, odnosno ne znaju o čemu se radi.

S obzirom na temu Konvencije zanimljivo je da su muškarci nešto više informirani u odnosu na žene (14% prema 11%).

Na pitanje: 'Koje je Vaše opće mišljenje o Istanbulskoj konvenciji? Podržavate li ili ne podržavate izglasavanje Istanbulske konvencije na temelju onoga što o njoj znate?' odgovor da u potpunosti podržavaju Konvenciju i njezino izglasavanje dalo je 31,9% ispitanika, a 34,1% odgovorili su da je uglavnom podržavaju. Konvenciju ukupno podržava u 66% ispitanika. S druge stane 12,4% ispitanika je odgovorilo da je uopće ne podržava i 10,4% da je uglavnom ne podržavaju, a njih 11,1% odgovorili su da ne znaju podržavaju li je ili ne. 

Gledano po strukturi biračkog tijela 59% birača HDZ-a podržava Konvenciju, 70% birača Mosta i Živog zida te čak 90% birača SDP-a.

Da je nasilje nad ženama veliki problem u Hrvatskoj smatra 86% ispitanika, 61% ih se ne slaže da će se izglasavanjem Istanbulske konvencije iskorijeniti obiteljske vrijednosti, 68% ispitanika se ne slaže sa stereotipom da žena tradicionalno mora biti majka i kućanica, a otac hranitelj obitelji.

Agencija Ipsos provela je istraživanje telefonskim putem (CATI) na reprezentativnom uzorku od 604 punoljetna građanina u Hrvatskoj u razdoblju od 19. do 20. ožujka, a maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-4,7%.

Vaša reakcija na temu