Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Andrej Plenković: I dalje imamo parlamentarnu većinu, a ako dođe do novih izbora, ja sam spreman

Andrej Plenković: I dalje imamo parlamentarnu većinu, a ako dođe do novih izbora, ja sam spreman

Ministri mogu biti razriješeni bez bilo čijeg supotpisa

Premijer Andrej Plenković upravo se obratio javnosti na press-konferenciji:

- U svom radu na jednak način komunicirao sam sa svima u Vladi. Bez obzira jesu li iz HDZ-a, Mosta ili nestranački. I ta je crta funkcionirala vrlo korektno. Imali smo situaciju izglasavanja nepovjerenja Barišiću. tada je stav Mosta bio jednak kao i drugih, nisu dali nepovjerenje. U ovoj situaciji, kada je došlo do izglasavanja nepovjerenja, Zdravku Mariću, kojega oni znaju boilje nego ja jer je s trojicom radio u mandatu prošle Vlade imali smo temeljni odnos, a to je odnos povjerenja.

Zatim je nastavio:

- Ako stavim temu na glasovanje, očekujem kolegijalni stav. U tom trenutku prijeđena je granica koja iz povjerenja prelazi u nepovjerenje. Ministri koji nisu u stanju dati potporu u svom kolegi ne mogu biti članovi Vlade. Moja politika nije demagogija i nije usmjerena na lokalne izgore nego je politika odgovornosti. Postići ćemo političke dogovore koji će nam omogućiti da nastavimo sve dobro što radimo, pogotovo trendove gospodarskog rasta, čemu je pridonio i ministar financija.

Demantirao je Božu Petrova:

- Nema nikakvih pravnih dilema mogu li ministri biti razriješeni. Mogu, bez bilo čijeg supotpisa, tu je stvar jasna.

Zatim je kazao da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove Vlade.

- HDZ je bio korektan prema Mostu, ali ne možemo biti na istom brodu ako jedan od partnera neće pružiti ruku drugome. Vlada ide dalje, HDZ ide dalje, Hrvatska ima dobru perspektivu.

- Vidjet ćete vrlo skoro tko će biti oni koji će podržati parlamentarnu većinu. HDZ niti jednim jedinim potezom nije vrbovao niti tražio prelazak bilo kojeg saborskog zastupnika u klub HDZ-a.

Koliko imate ruku u Saboru - uslijedilo je pitanje.

- O imenima novoih članova Vlade imat ćemo vremena raspravljati. Ono što je važno je politička stabilnost, to je moj cilj i to ću realizirati.

Zatim je kazao:

- Ja apsolutno imam parlamentarnu većinu. Imam puno širu podršku od partnerstva HDZ-a Mosta i nacionalnih manjina.

Na kraju je na pitanje o izborima rekao:

Novi izbori nisu realni, a ako do toga dođe, ja sam spreman.

Još je dodao da i bez HNS-a ima većinu.


Vaša reakcija na temu