Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ažuriran Kalkulator bodova za upis u srednju školu

Ažuriran Kalkulator bodova za upis u srednju školu

Tu je i virtualna šetnja školama kojom se mogu prikupiti sve informacije

Kalkulator bodova najjednostavniji je način za provjeriti imate li dovoljno bodova za upis željene srednje škole, a na online predstavljanju škola možete pronaći informacije o svim školama koje vas zanimaju.

Upis srednje škole vrijeme je velikih promjena u životu svakog učenika. Kako bi lakše donijeli važnu odluku - koju školu upisati, srednja.hr je u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija razvila dva korisna alata: Kalkulator bodova za upis u srednje škole i Online predstavljanje škola.

Svi učenici koji već znaju koju školu žele upisati, uz pomoć Kalkulatora bodova mogu brzo doznati imaju li dovoljan broj bodova za upis. Ovaj alat pomaže im preračunati prosjeke ocjena iz osnovne škole u bodove za upis.

Prošle godine Kalkulator je korišten 580.400 puta, što znači da je tisućama učenika pomogao pri prelasku iz osnovne u srednju školu. Sada je ažuriran pa se tako mogu doznati prosječni bodovi potrebni za upis škole u zadnjih sedam godina.

Kako koristiti kalkulator?

Kako biste izračunali svoje bodove za upis, učenici trebaju odabrati željenu školu i program kojeg planiraju upisati. Pokazat će im se prosječan, najmanji i najviši broj bodova s kojim su učenici upisivali taj program unazad sedam godina.

Nakon toga unose prosjeke ocjena iz pojedinačnih predmeta potrebnih za upis škole, kao i svoj ukupni prosjek. Odabirom gumba 'Izračunaj' kalkulator će pokazati broj bodova koji ostvaruju. Uz to, ispod će vidjeti i druge škole u okolini u koje bi se s tim uspjehom mogli upisati. Kalkulatoru bodova pristupite ovdje.

Uz Kalkulator bodova, svi učenici koji još uvijek traže svoju buduću školu mogu koristiti Online predstavljanje škola. Riječ je o katalogu svih škola u Hrvatskoj po tipu škole ili gradu u kojem se nalaze.

Na predstavljanju škole pročitajte sve korisne informacije. Doznat ćete o njenoj povijesti, projektima na kojima sudjeluju, izvannastavnim aktivnostima i natjecanjima, kao i uvjetima upisa. Možete pogledati i fotografije i videa škola.

Online predstavljanje škola je prošle godine imalo preko 600.000 posjeta, a pristupiti mu možete ovdje.

'Županije su osnivači velikog broja škola u Hrvatskoj, stoga kontinuirano potiču jednako dostupno i kvalitetno obrazovanje i ulažu u odgojno-obrazovni sustav kroz regionalnu, nacionalnu, ali i europsku razinu', istaknuo je Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

- Upravo zbog toga, Hrvatska zajednica županija godinama surađuje s portalom srednja.hr koji je razvio dva alata koji učenicima pomažu pri upisu u srednje škole, a to su Kalkulator bodova za upis u srednje škole i Online predstavljanje škola. Kalkulator bodova svake se godine ažurira informacijama s prošlogodišnjih upisa kako bi izračun bio što točniji, a virtualnom šetnjom srednjim školama možete prikupiti sve informacije na jednom mjestu te pretražiti željene srednje škole. Cilj je razriješiti dileme pri upisu u srednje škole i osigurati što mirniji nastavak školovanja, što je prvi korak prema profesionalnom razvoju svih učenika i budućih studenata, rekao je Marušić.

Vaša reakcija na temu