Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Bulj: Vrijeme je da Vlada napokon počne štititi Jadransko more i proglasi isključivi gospodarski pojas

Bulj: Vrijeme je da Vlada napokon počne štititi Jadransko more i proglasi isključivi gospodarski pojas

Mostovci su prikupili dovoljan broj potpisa za održavanje tematske sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije

Zbog jučerašnje havarije turskog broda kod Jabuke Most je upozorio na važnost proglašenja isključivog gospodarskog pojasa. Miro Bulj je podsjetio da su na prošloj sjednici Županijske skupštine tražili da se na dnevni red uvrsti točka o donošenju Deklaracije o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, ali da su vladajući to odbili i najavio da su uspjeli skupiti dovoljan broj potpisa vijećnika koji traže održavanje tematske sjednice po tom pitanju.

- Predsjednik skupštine je sjednicu po poslovniku dužan sazvati u roku od 15 dana. Očekujemo je da vijećnici prihvatiti naš prijedlog i te da ćemo Deklaraciju staviti na dnevni red i Vladi. Vrijeme je da Vlada napokon krene štiti nacionalne interese, a to je Jadransko more. Ovako ne kontroliramo naše vode, a to je naša obveza po konvenciji UN-a - rekao je Bulj i dodao kako je uvjeren da do havarije turskog broda ne bi došlo da je proglašen Isključivi gospodarski pojas.

Ante Čikotić ističe kako nam zaštita Jadrana svima mora biti na prvom mjestu.

- Trenutno oni mogu ploviti bez da ih možemo nadzirati. Sad se upravo dogodila takva situacija da je brod pod turskom zastavom doživio havariju i da mu možemo pristupiti jedino ako je u pitanju veća havarija, u suprotnome nemamo mogućnost kontrole tereta. Novac nije problem, postoje fondovi, a Europska komisija 2014. godine izdala stručni dokument koji kaže da Hrvatska godišnje gubi 130 milijuna kuna zbog ne proglašavanja isključivog gospodarskog pojasa - kaže Čikotić.

Zaključili su da će svi županijski vijećnici Mosta u jadranskim županijama uputiti Deklaraciju i tako pokušati prisiliti Vladu da proglasi isključivi gospodarski pojas.

Vaša reakcija na temu