Foto: Antonijo Ćatipović DALMATINCI U SABORU O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI Ivana Ninčević-Lesandrić: Ta 'glavna' i 'goruća' tema neće pomoći našim građanima u poboljšanju životnog standarda

DALMATINCI U SABORU O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI Ivana Ninčević-Lesandrić: Ta 'glavna' i 'goruća' tema neće pomoći našim građanima u poboljšanju životnog standarda

Ako se ona ne izglasa, znači li to da naši zakoni i pravosuđe nisu u stanju zaštiti osobe od nasilja?

Mostovu zastupnicu Ivanu Ninčević-Lesandrić smo pitali hoće li u Saboru glasovati za ratifikaciju Istanbulske konvencije...

- Smatram da pitanje Istanbulske konvencije, koje je glavna i goruća tema u hrvatskoj javnosti već neko vrijeme, neće pomoći našim građanima u poboljšanju životnog standarda, neće smanjiti broj nezaposlenih i neće olakšati poduzetnicima poslovanje. Zato sam cijelo ovo vrijeme odolijevala da se ne bavim time nego sam fokusirana na inicijative na kojima već dugo radim i koje bi poduzetnicima olakšale poslovanje i otvorila radna mjesta. Kada Istanbulska konvencija dođe na dnevni red, vidjet ćemo u kojem obliku će doći i nakon saborske rasprave donijet ću odluku. Ali, kao što sam rekla, meni je to manje važno pitanje pored svih stvarnih problema koji muče naše građane i zbog kojih građani svaki dan napuštaju našu državu. Mene više zanima, ukoliko se Istanbulska konvencija ne izglasa, znači li to da naši zakoni i pravosuđe nisu u stanju zaštiti osobe od nasilja? Svrha treba biti na ekonomskoj slobodi i financijskoj stabilnosti, gdje žrtva nasilja ne treba trpjeti nasilje iz recimo egzistencijalnih razloga. Uvijek sam bila i bit ću protiv nasilja, pogotovo nad ženama, ali opet ponavljam, trebamo i vidjeti o čemu točno glasujemo nakon rasprave. Slobodno me isto pitajte čim dokument i dođe u saborsku proceduru, vrlo rado ću vam detaljno obrazložiti svoju odluku. A ako Vlada ima većinu, neka onda izglasa što i želi bez podrške oporbe.

Ovu temu bih podijelila na pet elemenata: 1. Istanbulska konvencija; 2. Rodna teorija koja je znanstvena; 3. Rodna ideologija koja je neznanstvena; 4. Politička interpretacija i 5. Politička manipulacija.
U Saboru glasujemo o Zakonu o ratifikaciji Istanbulske konvencije (točka 1), a u ovom trenutku ne znam s kojim će sve od preostala četiri elementa Istanbulska konvencija biti povezana.

Što poručujete onima koji su suprotnog mišljenja?

- Svakoj osobi poručujem da kod teme o kojoj raspravljaju i donose odluke, u ovom slučaju uzmimo za primjer Istanbulsku konvenciju, prvo pročitaju dokumente. I onda na temelju njih sami donesu odluku i drže se svog stava i razmišljanja bez obzira i na medije i na društvo. Jer upravo je osoba koja ima svoj stav i u stanju je sama donositi zaključke temelj zdravog razvoja našeg društva.

Radi li se o civilizacijskom ili ideološkom pitanju?

- Ideološko pitanje je ujedno i civilizacijsko jer se civilizacija izgrađuje, između ostalog i ideologijom. Hrvatsko društvo je po ovom pitanju, ali i mnogim drugim pitanjima, izvan civilizacije jer ne može nadići uskoću političke ostrašćenosti koja guši ideje i nesposobna je za ideološku artikulaciju.

Može li zbog ove teme pasti Vlada?

- Vlada ne opstaje na ovoj temi, ona toliko pluta na površini da je ništa ne može pokrenuti, a posljedično niti srušiti. Vlada nema unutarnju mogućnost pada, jer je i pad kretanje, a i europska izvješća govore da se Vlada ne kreće.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare