Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dragan Markovina: Na današnji datum treba obilježavati završetak rata

Dragan Markovina: Na današnji datum treba obilježavati završetak rata

Činjenica da je naše društvo gotovo zaboravilo na značajnu obljetnicu Mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja govori nam o tome da su političkim elitama vrijednosti rata važnije od vrijednosti mira

Na današnji dan prije 20 godina završena je mirna reintegracija hrvatskoga Podunavlja, kojom  su Hrvatskoj vraćena okupirana područja  istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Razdoblje mirne reintegracije, za čije je provođenje Vijeće sigurnosti UN-a ustanovilo posebnu Prijelaznu upravu UN-a u istočnoj Slavoniji, započelo je 15. siječnja 1996., a završilo 15. siječnja 1998., kada je hrvatsko Podunavlje konačno vraćeno u sastav Republike Hrvatske.

- Prije dvadeset godina Republika Hrvatska je mirovnim procesom Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u svoj  ustavno-pravni poredak vratila okupirani teritorij. Nažalost, državne su institucije ovu važnu činjenicu godinama zanemarivale ili je tek simbolično i nesustavno obilježavale. Nova ljevica ovim putem izražava poštovanje svim građanima i građankama, kao i tadašnjim dužnosnicima, policijskim snagama i organizacijama civilnog društva koje su predano radile na procesu mirne reintegracije - procesu koji je pokazao da se kroz razgovor i dogovor može mirnim putem vratiti i okupirani teritorij. Jer, svaka prilika za mir je važnija od ijednog razloga za sukob i rat. Činjenica da je naše društvo gotovo zaboravilo na ovu značajnu obljetnicu govori nam o tome da su političkim elitama vrijednosti rata važnije od vrijednosti mira. O tome svjedoči i naš obrazovni sustav kojega se ne reformira u smjeru učenja o promicanju nenasilja, tolerancije i poštivanja različnosti - poručio je Dragan Markovina, predsjednik Nove ljevice.

Dodao je da će u 2018. godini Vlada Republike Hrvatske najviše proračunskih sredstava za kapitalne projekte usmjeriti u sektor obrane, a posve zanemariti zabrinjavajuće brojke koje nam govore da više od četvrtine ljudi živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a mlade generacije napuštaju zemlju.

- Velika većina političkih stranka nije ni danas naučila da je jamstvo održivom miru ponajprije snažna demokratska kultura, poštivanje ljudskih prava i dostojanstven život svih građana i građanki, a ne naoružavanje - kazao je Markovina, koji je na kraju zaključio:

- Nova ljevica se zalaže da obilježavanje Mirne reintegracije postane središnji događaj obilježavanja završetka rata. Obilježavanje toga događaja uključuje, a ne isključuje i može biti dobar primjer kako o sukobima i ratu treba govoriti. I zajednički djelovati na osiguravanju održivog mira.

Vaša reakcija na temu