Fakultet prometnih znanosti i Uber dogovorili suradnju na unapređenju mobilnosti u hrvatskim gradovima

Fakultet prometnih znanosti i Uber dogovorili suradnju na unapređenju mobilnosti u hrvatskim gradovima

Stručnjaci s Fakulteta i iz Ubera zajedno će raditi na rješavanju prometnih problema, a Uber će ujedno stipendirati deset studenata Fakulteta prometnih znanosti

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Uber potpisali su danas Memorandum o razumijevanju kojim su potvrdili suradnju na razvoju pametnih gradova, pitanjima rastuće globalne potražnje za dijeljenim uslugama mobilnosti i njihove važnosti za gradove i šire društvene zajednice.

Obje strane naglasile su kako su svjesne da je za jačanje kompetitivnosti hrvatske ekonomije i rješavanje prometnih problema iznimno važna razmjena znanja akademske zajednice i vodećih visokotehnoloških kompanija, kao i njihova suradnja. Stručnjaci s Fakulteta i iz Ubera zato će od sada zajedno raditi na rješavanju prometnih gužvi i unapređenju načina kretanja kroz gradove, dijeljenju prijevoza i uspostavljanju pametnih gradova.

- Potpisani Memorandum o suradnji Fakulteta prometnih znanosti i Ubera potiče suradnju između akademske zajednice i gospodarstva. Fakultet prometnih znanosti kao visokoškolska i jedna od vodećih hrvatskih znanstveno-istraživačkih ustanova u području prometa kroz svoje studijske programe obrazuje i studente smjera gradski promet koji se podučavaju rješavanju problema urbane mobilnosti. Dobivene stipendije poslužit će studentima kao dodatna motivacija u osmišljavanju inovativnih rješenja za prometne izazove u urbanim sredinama - kazao je prof. dr. sc. Hrvoje Gold, dekan Fakulteta prometnih znanosti.

Uz zajedničke istraživačke projekte, gostujuća predavanja i seminare, Fakultet prometnih znanosti i Uber posvetit će se i pronalaženju najboljih tržišnih i regulatornih pristupa u spomenutim područjima te u dijalog uključiti sve relevantne dionike.

- U skladu s ovim Memorandumom, Uber i Fakultet prometnih znanosti zajedno će tražiti odgovore na prometne izazove koje imaju gradovi u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na prometne gužve koje su posljedica loše infrastrukture i organizacije prometa. Nastavit ćemo poticati razvoj tehnoloških inovacija iz područja mobilnosti i mlade intelektualce Fakulteta prometnih znanosti kojima ćemo dodijeliti deset stipendija - rekao je Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu.

Potpisivanjem Memoranduma Fakultet prometnih znanosti pozicionira se kao jedan od predvodnika u osmišljavanju inovativnih rješenja problema prometne zagušenosti u gradovima, što je jedan od najvećih izazova u procesu urbanizacije. Uber kao globalna inovativna tehnološka kompanija već radi na takvim rješenjima, istovremeno na efikasan način spaja korisnike s pružateljima usluge prijevoza.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare