Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRVI Nemo Adriatic FOTOGALERIJA Ukrajina zahvaljuje hrvatskim braniteljima na pomoći
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

FOTOGALERIJA Ukrajina zahvaljuje hrvatskim braniteljima na pomoći

Pomažu im u programu resocijalizacije

Hrvatski branitelji vratili se iz Ukrajine u Hrvatsku nakon treće sesije pružanja pomoći ukrajinskim veteranima kroz program resocijalizacije koji su započeli prošle godine u Hrvatskoj s ciljem što boljeg oporavka ukrajinskih branitelja.

Program resocijalizacije pokrenuo je ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic u suradnji s partnerom projekta UNBROKEN fondacijom uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Grada Lavova s ciljem što boljeg oporavka ukrajinskih veterana i povratka branitelja u svakodnevni život.

'Izuzetno nas raduje nadogradnja projekta resocijalizacije s hrvatske i ukrajinske strane s obzirom da su iznimno važne sve aktivnosti koje su usmjerene povratku branitelja u svakodnevni život, a posebno za osobe koje osjećaju fizičke i psihičke poteškoće. Iako program resocijalizacije u Ukrajini provodimo pod uzbunama, provodimo ga punog srca u želji da doprinesemo poboljšanju kvalitete života branitelja nakon sudjelovanja u ratnim sukobima jer dijelimo iste vrijednosti. Program prilagođavamo ukrajinskim braniteljima i osobama s invaliditetom, a isti se temelji na terapeutskom ronjenju jer voda kao novi medij uvelike pozitivno utječe na psihičko i fizičko stanje polaznika', rekao je Rene Cipovec, instruktor ronjenja i predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

Program resocijalizacije ukrajinskih branitelja sastoji se od teoretskog dijela koji uključuje brojne edukacije i radionice, prijenos osobnog iskustva hrvatskih branitelja i psihološki segment, dok praktičan dio uključuje različite aktivnosti koje pozitivno i blagotvorno djeluju na ljudski organizam, a temelje se na terapeutskom ronjenju, zatim uključuju terapeutsko jahanje, kajakarenje i brojne druge aktivnosti kao i timski rad.

Voditeljica projekta Andreja Vedrina istaknula je kako je program resocijalizacije postavljen kao edukacijsko, sportsko, rekreativan s ciljem ovladavanja novim vještinama koje osnažuju osobnost branitelja, dok se prenošenjem znanja i iskustva hrvatskih branitelja ukrajinskim braniteljima senzibilizira i šira društvena zajednica za uključivanje u projekte i programe za povratak branitelja u svakodnevne tokove civilnog života, a osim toga projekt povezuje udruge civilnog društva iz Ukrajine i Hrvatske te je zahvalila za veliku podršku UNBROKEN fondaciji iz Lavova.

Partner projekta s ukrajinske strane je UNBROKEN fondacija koja aktivno rehabilitira branitelje kroz programe osiguravanja visoko sofisticiranih proteza za branitelje s amputiranim udovima te ima cijeli niz programa resocijalizacije, dok program provode instruktori u projektu resocijalizacije, branitelji iz postrojbi 1. GBR Tigrovi, policije, HOS-a, RIS Kutina, 4. GBR Pauci, ZUHDDR (Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata) i članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, a sudionici programa su ukrajinski branitelji iz različitih postrojbi i brigada koji su od prvog dana na ratištu te su demobilizirani uslijed ranjavanja ili bolesti.

'Programi resocijalizacije su različiti, ali su svi terapijski i dugotrajni, a rezultati se postižu isključivo ukoliko je branitelj potpuno involviran u takav projekt, a dobrobiti su višestruke; fizička aktivnost u tijelu oslobađa supstance koje pozitivno djeluju na tijelo i mozak te povećavaju psihološko zdravlje, grupne aktivnosti osnažuju socijalne kvalitete branitelja i povezuju se s drugim korisnicima projekta čime se uspostavljaju novi kontakti, razmjenjuju iskustva i otvaraju nove teme. Provedba programa resocijalizacije je nužna za branitelje koji osjećaju fizičke i psihičke tegobe nakon sudjelovanja u ratnim sukobima', istaknuo je Dario Duićinstruktor ronjenja i hrvatski veteran.

'Zadovoljstvo mi je sudjelovati u ovom programu gdje sam dobio nova znanja i iskustva od hrvatskih branitelja s velikom željom da ista mogu prenijeti svojim suborcima i kolegama, ovakvi programi resocijalizacije su nužni u Ukrajini', rekao je Ruslan Pavlovskyi, dobrovoljac iz jedinice AZOV koji je sudjelovao u najtežim borbama u Mariupulju te se zahvalio hrvatskim braniteljima.

Programu su se priključili psiholozi iz Ukrajine i Hrvatske, a obratio im se i psiholog Zoran Komar koji je istaknuo potrebu kontinuiranog provođenja programa resocijalizacije, važnost podrške institucija, zajednica i obitelji.

'Projekt resocijalizacije ukrajinskih branitelja u sklopu kojeg hrvatski branitelji prenose svoja znanja i iskustva dao je jednu novu percepciju u kojem smjeru je potrebno komunicirati s veteranima nakon stresa i ratnih iskustva koje su proživjeli te na koji način društvo može doprinijeti veteranima. Program resocijalizacije zasniva se na tri stupa, samoaktualizaciji svakog branitelja, zatim zajedničkim akcijama i aktivnostima te razgovoru s psiholozima jer samo otvoreno društvo koje je spremno prihvatiti povratnike s fronta i povratnici koji su spremni započeti novi život nakon ratnih zbivanja, samo takvo društvo može kreirati jednu novu sredinu za prosperitet svih nas zajedno. Ovaj program pružio je brojne mogućnosti i smjerove te se nadamo da će isti biti prihvaćen na nivou cijelog društva Ukrajine', rekao je Filip Višić, savjetnik gradonačelnika grada Lavova za jugoistočnu Europu

U sklopu programa resocijalizacije hrvatski i ukrajinski branitelji zajedno su zasadili stablo bukve i lipe ispred centra za rehabilitaciju i resocijalizaciju UNBROKEN u gradu Lavovu kao doprinos hrvatskih veterana ukrajinskim veteranima koje je donirao Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko u suradnji s Gradom Jastrebarsko i Općinom Marija Bistrica.

Izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Ukrajini, Anica Djamić istaknula je kako je sadnja stabala simbol zajedništva i prijateljstva hrvatskih i ukrajinskih branitelja te naglasila kako je gotovo svaka oblast u Ukrajini zainteresirana za ovakav program resocijalizacije, a ujedno zahvalila Ronilačkom klubu HRVI Nemo-Adriatic na provedbi ovog programa te Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko, gradonačelniku grada Jastrebarsko i načelniku Općine Marija Bistrica za donaciju stabala.

Pomoć u realizaciji ovog projekta prijateljstva i pomoći ukrajinskim braniteljima pruža Honda Marine Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.) uz podršku SCUBAlife koji su prepoznali potrebu da pomognu Ukrajincima i ukrajinskim veteranima, a podršku je pružio Ronilački centar NEMO iz grada Lavova i Aquapark Pliazh gdje su se provodile aktivnosti ronjenja.

U narednim mjesecima hrvatski branitelji nastavljaju program resocijalizacije na području Republike Hrvatske kako bi na taj način dali svoj doprinos Ukrajini i ukrajinskim braniteljima.

Vaša reakcija na temu