Foto: Predsjednica.hr Gojko Čepo: Četnički pokret je živ i Vučić je četnik, a zna se zašto nije bilo masovnog prosvjeda u Zagrebu

Gojko Čepo: Četnički pokret je živ i Vučić je četnik, a zna se zašto nije bilo masovnog prosvjeda u Zagrebu

Splitski SDP-ovac je komentirao dolazak predsjednika Srbije u službeni posjet Hrvatskoj

Aleksandar Vučić je četnik i to je notorna činjenica, a ne vrijednosni sud. Kad za neke hrvatske nacionaliste kažem da su ustaše, onda to znači da se radi o ljudima koji baštine ideje ustaškog pokreta iako ustaški pokret ne postoji već više od 70 godina. Ideje ustaškog pokreta su revitalizirane devedesetih godina ali pokret nije obnovljen. Zasluge za to što ustaški pokret nije obnovljen, pripisujem prije svega prvom hrvatskom predsjedniku i najmlađem Titovom generalu, Franji Tuđmanu.

Kad za Aleksandra Vučića kažem da je četnik, onda upravo to i mislim, a to znači pripadnik pokreta koji u svojim osnovnim idejama ima pretenziju na teritorij drugih država. Za razliku od izdajničkog ustaškog pokreta kojeg su Hrvati porazili 1945., u Srbiji je četnički pokret živ i danas. 

Četnički pokret je obnovljen pa su tako Vučićevi kolege i prijatelji na Romaniji 1993. promovirani u četničke vojvode zbog 'zasluga' u agresiji na Hrvatsku. I ne govorim o marginalcima ili kako bi Kolinda rekla, osobama s ruba političkog spektra, govorim o srpskim naprednjacima poput Tome Nikolića, koji je bio predsjednik Srbije od 2012. do 2017., a onda se povukao i podržao kandidaturu Šešeljevog ađutanta Aleksandra Vučića. 

Vučić je Tomi Grobaru bio i zamjenik u SNS-u, stranci koja je nastala izlaskom Vučića, Nikolića i drugova iz Šešeljeve radikalne stranke. I nisu napustili radikale zbog ideoloških razilaženje već zbog unutarstranačkih frakcijskih borbi. 

Stranka četničkog vojvode Nikolića umjesto radikalne, nazvana je naprednom i na kraju je postala bratska stranka HDZ-u. Zajedno su u obitelji europskih pučana i da ne bude zabune, HDZ je glasao za primanje Srpske napredne stranke u Europsku pučku stranku.

I tu smo došli do suštine. Zašto u Zagrebu nije bilo ozbiljnijih prosvjeda prilikom Vučićevog posjeta? Zbog toga što europski pučani ne bi dopustili HDZ-u da napada bratsku stranku, a posljedično, HDZ isto ne dopušta 'pojedincima s rubova političkog spektra' kojima inače manipulira u svakoj predizbornoj kampanji.

Ono što je posebno loše je izostanak jasne reakcije s ljevice. 'Vođa oporbe' nije se dobacio dalje od teze 'da se Vučić trebao ispričati'. Nisam baš shvatio zbog čega točno. Zbog svojih govora, svojih postupaka, svojih prijatelja četničkih vojvoda koji imaju zasluge iz rata ili zbog činjenice da je i sam četnik.


Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare