Grčić poručio Vladi: Nema vremena za čekanje, Agrokor bi u godinu dana mogao nestati

Grčić poručio Vladi: Nema vremena za čekanje, Agrokor bi u godinu dana mogao nestati

Branko Grčić je uvjeren kako treba skratiti rokove, u nekoliko mjeseci izraditi plan restrukturiranja i riješiti vjerovničke i vlasničke odnose

Branko Grčić rekao je da je situacija u Agrokoru dramatična te poručio Vladi da je godina dana predug period za izradu plana restrukturiranja jer bi se moglo dogoditi da Agrokor prestane postojati.

- Sve ukazuje na to da u ovih mjesec dana nisu pohvatani konci onoga što se zapravo događa u toj tvrtki. Dugovi i dalje rastu, neizvjesno je novo zaduživanje u smislu osiguranja tekuće likvidnosti, promet u Konzumu je pao 18 posto - upozorio je Grčić.

Uvjeren je da rokove treba skratiti te da Vlada i upravitelj uz pomoć konzultanata u idućih par mjeseci trebaju ponuditi kompletan plan restrukturiranja, riješiti dužničko-vjerovničke i vlasničke odnose i tako dati smjer Agrokoru i drugim firmama.

- To je jedini put za opstanak te kompanije. Čekati godinu dana, bojim se da je lagano umiranje do nestanka. Poručujem Vladi da nemamo vremena za čekanje - istaknuo je Grčić te upozorio da ako se utvrdi da Agrokor nema novca, a netko se odluči na tužbu, naplatit će se od države jer je ona preuzela odgovornost.

- Bojim se da će priča skrenuti u tom smjeru. Pozivam Vladu zato da prije nego se to dogodi izradi plan restrukturiranja. To nije moguće napraviti preko noći, ali se može završiti u dva, tri mjeseca. Značenje Agrokora za hrvatsku ekonomiju je ogromno jer u probleme neće upasti samo tvrtke koje su dio Agrokora, nego i one koje su njihovi partneri. U idućim tjednima bi mogli slušati kako jedna po jedna tvrtka pada na koljena radi ove krize - predviđa Grčić.

Upozorava kako ne postoje jasni kriteriji po kojima upravitelj upravlja s tekućom likvidnosti u smislu podmirenja ranijih dugovanja prema dobavljačima, pa bi se moglo dogoditi da neki dobiju sav novac, neki manje, a neki ništa. 

- Neki od nas su znali da je stanje u Agrokoru loše jer znamo čitati bilance. Dugovi prema dobavljačima sežu daleko u prošlost. Sustav se kretao, ali teško jer je uvijek trebalo osigurati refinanciranje postojećih dugova i osigurati likvidnost. U trenutku kada su se pojavili operativni problemi poslovanja, kada je konkurencija bila toliko velika da je promet bio manji i kada je došlo na naplatu značajniji iznos sredstava za koji je opet trebalo osigurati refinanciranje, onda su se pojavile prve naznake iskaza rezerviranosti financijera. U tom trenutku je počela ova kriza u Agrokoru koja je sada eskalirala - pojasnio je Grčić koji smatra da je glavi problem nastao kada su investitori izgubili povjerenje.

- Samo spominjanje činjenice da su tu radi o krivim javno dostupnim bilancama je nepovratno narušilo to povjerenje. Sada je odgovornost na onome tko je preuzeo ulogu kriznog upravitelja, a to je država, a država nije dobar gospodar - zaključio je Grčić.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare