Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jojo Hasilla from Pixabay HDZ-ov načelnik kažnjen jer je novcem Općine tiskao novine u kojima je sam sebe hvalio

HDZ-ov načelnik kažnjen jer je novcem Općine tiskao novine u kojima je sam sebe hvalio

Sud je potvrdio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Načelnik Općine Bednja, HDZ-ov Damir Poljak, koji je i ravnatelj Opće bolnice u Varaždinu nezakonito je potrošio javni novac tiskajući lokalno glasilo u kojem je sam sebe promovirao, piše N1.

Utvrdio je to Visoki upravni sud na kojem je Poljak pokušao srušiti odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nije mu uspjelo.

Povjerenstvo je utvrdilo da je Poljak bio u nezakonitom sukobu interesa kada je platio izdavanje glasila koje je na naslovnici imalo upravo tekst o njemu uz pohvale njegovog dosadašnjeg rada.

Tekst je objavljen pred lokalne izbore 2021. na kojima se Poljak kandidirao za novi načelnički mandat. Na naslovnici je stajalo: 'Ovo je budućnost Općine Bednja koju ćemo ostvariti u sljedeće četiri godine'. Na trećoj stranici, pak, bila je Poljakova fotografija s obilježjima izborne kandidature.

Zbog ovakvog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa Povjerenstvo je Poljaku izreklo novčanu kaznu od 3000 eura koju može platiti u šest rata.

Poljak se s tom kaznom nije pomirio već je podnio tužbu Visokom upravnom sudu RH .Taj sud sada je potvrdio odluku Povjerenstva.

Inače, Poljak je potvrdio da je Općina Bednja platila izdavanje glasila u kojem je objavljen tekst uz njegovu fotografiju. No, objašnjavao je, nije se radilo ni o kakvoj promidžbi već isključivo o informacijama o proteklom razdoblju u kojem je on vodio općinu.

'Te novine su se tiskale i prije mog mandata', pravdao se. Dodao je kako je zbog iste stvari već bio prekršajno sankcioniran prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Zato je smatrao da ne može za to isto biti i kažnjen prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Naime, postoji pravno načelo da se za istu stvar ne može dva puta odgovarati. Ali, ta argumentacija mu je odbačena.

Trošenje novca u svrhu izborne promidžbe

Visoki upravni sud RH je zaključio kako ga je Povjerenstvo opravdano kaznilo zbog trošenja javnog novca u svrhu političke promidžbe.

'Javna sredstva s kojima je ovlašten raspolagati iskoristio je za osobni probitak odnosno vlastite interese', stoji u odluci Visokog upravnog suda RH.

Vaša reakcija na temu