HGK ŽK Split: U pripremi projekti za prijavu na program prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora

HGK ŽK Split: U pripremi projekti za prijavu na program prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora

Inicijativa za jačom suradnjom na prijavi zajedničkih projekata nastala je u lipnju prošle godine nakon 17. Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora

U HGK Županijskoj komori Split se 13. i 14. rujna održava sastanak partnerskih konzorcija koji planiraju prijaviti projekte na 2. poziv programa Interreg IPA CBC Hrvatska - BiH - Crna Gora. 

- Cilj ovih sastanka je finaliziranje šest projektnih prijedloga kako bi bili spremni za prijavu, budući da se objava poziva za prijavu očekuje do kraja rujna - rekao je uvodno potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša, Tomislav Radoš.

U ime domaćina sudionike skupa je pozdravila potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze i v.d. predsjednica ŽK Split, Mirjana Čagalj.

- Drago mi je da je dugogodišnji zajednički rad kroz Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, kojem ŽK Split predsjedava, rezultirao ovom konkretnom suradnjom na razradi projekata te se nadam da će isti biti uspješno prijavljeni i realizirani - rekla je Čagalj, te ujedno pozvala nazočne na predstojeći zajednički Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta od 16. do 18. listopada ove godine u Splitu.

Naime, inicijativa za jačom suradnjom na prijavi zajedničkih projekata nastala je u lipnju prošle godine nakon 17. Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, na kojem je ŽK Split preuzela predsjedanje Forumom te Mirjana Čagalj izabrana za njegovu predsjednicu. Tada je utvrđena potreba konkretizacije dugogodišnje suradnje više od 40 gospodarskih komora iz osam zemalja jadransko-jonskog područja kroz veći broj razrađenih i prijavljenih projekata. 

S tim ciljem su u kolovozu prošle godine u ŽK Split djelatnici Centra za industrijski razvoj HGK (današnji Sektor za industrijski razvoj i inovacijski sustav), uz potporu predstavnika Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Agencije za regionalni razvoj, održali četverodnevnu radionicu 'Proces pripreme i prijave na EU programe i projekte'. 

Nakon splitske, radionica na istu temu i s istim ciljem održana je koncem godine i u Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Istovremeno se radilo na definiranju tema od zajedničkog interesa koje su se iskristalizirale u projektne prijedloge koji bi mogli biti sufinancirani kroz spomenuti program prekogranične suradnje te se prionulo definiranju partnerskih konzorcija i raspisivanju projektnih prijedloga. Ovaj dvodnevni sastanak u Splitu i sama prijava predstavljat će finalizaciju cijelog dosadašnjeg procesa.

Navedeno programsko područje pokriva površinu od 87.453 km2 (od čega 40,5% otpada na područje Hrvatske, 44,9% na područje Bosne i Hercegovine te 14,6% na područje Crne Gore) te broji 5.587.836 stanovnika. Program suradnje sastoji se od NUTS 3 regija, koje obuhvaćaju 12 županija iz Hrvatske,110 općina iz Bosne i Hercegovine te 10 općina iz Crne gore. 

Kao opći cilj Programa suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. izdvaja se jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja u pogledu prekogranične suradnje kroz provedbu zajedničkih projekata i aktivnosti. 

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s gospodarskim komora iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore razvojem prekograničnih projekata nastoji poboljšati institucionalnu infrastrukturu i usluge s ciljem ubrzanja razvoja poslovnog okruženja, konkurentnosti i internacionalizacije poslovanja gospodarskih subjekata koji djeluju unutar programskog područja. 

Razvijanje i podržavanje poslovne podrške malih i srednjih poduzeća, poboljšanje kapaciteta na području poduzetništva kao i podržavanje razvoja inovativnih proizvoda i usluga primjenom inovativnosti, ICT-a i novih tehnologija u gospodarskim aktivnostima i poslovnim procesima samo su neke od planiranih aktivnosti HGK na navedenim projekatima.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare