Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ivica Rakušić: Komšićevo gostovanje u 'Nedjeljom u 2' još jednom je pokazalo da moramo artikulirati problem majorizacije Hrvata!

Ivica Rakušić: Komšićevo gostovanje u 'Nedjeljom u 2' još jednom je pokazalo da moramo artikulirati problem majorizacije Hrvata!

Dogradonačelnik Solina piše za Dalmatinski portal

Gostovanje Željka Komšića u emisiji 'Nedjeljom u 2' još jednom je ogolilo tzv. 'građansku opciju' u BiH. Naime, riječ je o kvazi građanskoj politici koja služi kao alat daljnje unitarizacije Federacije i pretvaranje iste u de facto bošnjački entitet. Političko Sarajevo odbija shvatiti kako majorizacijom Hrvata destabilizira Federaciju, a istodobno hrani separatističke aspiracije Banje Luke.

Već je odavno jasno: rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja je conditio sine qua non relaksacije odnosa između Bošnjaka i Hrvata. Da bi se to postiglo neophodno je ispraviti nepravde koje su nastale derogiranjem Daytonskog sporazuma, a koje su omogućile brojnijem narodu u Federaciji nametanje hrvatskog člana Predsjedništva i trećine zastupnika u Domu naroda Federacije BiH. 

Republika Hrvatska je Ustavom i Daytonskim sporazumom obavezna brinuti za položaj Hrvata u BiH. Stoga je nužno permanentno artikulirati problem majorizacije Hrvata našim partnerima u Europskoj uniji i svijetu, upravo što premijer Plenković radi na svim relevantnim međunarodnim skupovima. Nemamo pravo umoriti se u borbi za opstojnost i jednakopravnost naših sunarodnjaka koji su obranili Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu. 

Istinska ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda je jedini odgovor na unitarizam Sarajeva i separatizam Banje Luke.

Vaša reakcija na temu