Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IVICA TODORIĆ: Vlasnici Agrokora blokirali imovinu ruskih banaka zbog štete koje su počinile djelovanjem s grupom Borg

IVICA TODORIĆ: Vlasnici Agrokora blokirali imovinu ruskih banaka zbog štete koje su počinile djelovanjem s grupom Borg

'Iznos premašuje milijardu eura'

Ivica Todorić poslao je službenu izjavu kompanija Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V.nakon velike odluke suda u Amsterdamu o blokadi imovine ruskih banaka.

'Međunarodni pravni tim Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. ('Adria kompanije') koji su bili većinski vlasnici Agrokora d.d. Zagreb Hrvatska je inicirao pravni postupak u Nizozemskoj zbog nezakonitog i štetnog postupanja kojim je kompanijama počinjena velika imovinska šteta. U okviru tog postupka, dana 22. travnja 2024. godine, sud u Nizozemskoj je naredio privremenu mjeru blokade na imovini ruskih banaka Sberbank i VTB u iznosu koji premašuje 1 milijardu eura!', poručuje Todorić.

Dodaje kako je odluka suda donesena na temelju prezentirane pravne argumentacije koja ukazuje na zajedničko i dogovorno štetno djelovanje takozvane Borg skupine pojedinaca.

'Ona je nezakonito organizirana pod patronatom premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ruskih banaka Sberbank i VTB Bank. Mjere blokade na imovini banaka su u punom obujmu uspostavljene zaključno s 24. travnjem 2024. godine. Adria kompanije su privatne kompanije registrirane u Nizozemskoj koje su prije nezakonitog izvlaštenja bile većinski vlasnici kompanije Agrokor d.d. (Hrvatska), koja je u trenutku nezakonitog zajedničkog djelovanja tzv. grupe Borg i banaka pod kontrolom države Rusije imala oko 60.000 zaposlenih i preko 6 milijardi eura prihoda. 

Adria kompanije zadržavaju sva svoja prava protiv svih pojedinaca i pravnih osoba koje su sudjelovale ili na bilo koji način pomagale u štetnim radnjama protiv interesa kompanija, kao i bilo kojih osoba koji su prijemnici imovine koja je izvlaštena, te će preko međunarodnog pravnog tima dalje poduzimati sve pravne radnje u zaštiti osobnih prava, i nadoknade počinjene štete', zaključuje Todorić.

Vaša reakcija na temu