Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MORH KRAJ PROTUPOŽARNE SEZONE: Gorjela je Dalmacija, ali manje nego lani

KRAJ PROTUPOŽARNE SEZONE: Gorjela je Dalmacija, ali manje nego lani

Manjem broju požara doprinijela je uspostava Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, uporaba besposadnih letjelica i pjenila za gašenje, smatraju u MORH-u

Protupožarna sezona 2018. koja je započela 1. lipnja završena je danas, izvijestili su iz MORH-a.  S obzirom na to da su zračne i kopnene snage Protupožarnih i namjenski organiziranih snaga OS RH bile angažirane na požarištima na jugu Dalmacije krajem rujna, Odlukom potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane od 28. rujna 2018. godine ovogodišnja protupožarna sezona produžena je s 30. rujna na 15. listopada 2018., u cilju učinkovitog i pravovremenog pružanja potpore PP NOS OS RH u gašenju požara i kroz jesenski dio ove godine.

- U odnosu na Protupožarnu sezonu 2017., koja je bila najintenzivnija i najteža od hrvatske samostalnosti, manjem broju požara tijekom ovogodišnje sezone, značajno je doprinijela dobra organizacija i koordinacija, kao i pravovremena reakcija svih sastavnica domovinske sigurnosti te ustrojavanje novog Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama u kojemu je uspostavljeno situacijsko središte za prijenos i prikaz relevantnih informacija u realnom vremenu i angažman besposadnih letjelica u cilju protupožarnog izviđanja, snimanja iz zraka i prijenosa slike u realnom vremenu, što je uvelike pomoglo u ranom otkrivanju požara - poručili su iz MORH-a.

Dodali su da su ove godine angažirana i pjenila za gašenje što povećava učinkovitost gašenja, smanjuje potrebnu količinu vode, sprečava širenje požara nanošenjem zaštitnog sloja ispred crte požara, a ujedno ima i dobro prijanjanje za površinu.

- Zračne snage PP NOS OS RH su tijekom ovogodišnje PP sezone bile angažirane na 78 požarišta, od kojih je većina (63) zabilježena u tri dalmatinske županije (Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji). Tako su u Zadarskoj županiji zabilježena 23 požara, u Splitsko-dalmatinskoj 22, Šibensko-kninskoj 18, Dubrovačko-neretvanskoj 13 te po jedan u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Sveukupno su zračne snage ostvarile 482.55 sati naleta, pri čemu je izbačeno 10.063 tone vode, utrošeno 2538 litara pjenila te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 115 vatrogasca i vojnika te 14,6 tona tereta do požarišta - navedeno je u priopćenju iz ministarstva.

Kopnene vojne snage bile su angažirane tri puta i to na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša sa 103 pripadnika PP NOS OS RH, na požarištu Mokalo kod Orebića na Pelješcu sa 102 pripadnika i na požarištu Kula Norinska s 52 pripadnika. Uz gašenje požara, provedeno je i 67 protupožarnih izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Vaša reakcija na temu