Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hrvoje Marušić: Neprihvatljiva nam je preporuka da se amnestiraju komunistički zločini, a osude oni koji su srcem išli u obranu Hrvatske

Hrvoje Marušić: Neprihvatljiva nam je preporuka da se amnestiraju komunistički zločini, a osude oni koji su srcem išli u obranu Hrvatske

Čelnik splitskog HSP-a smatra da će izneseni prijedlozi još više produbiti podjele u narodu

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima je pozdrav 'Za dom spremni' proglasilo protuustavnim uz napomenu da se iznimno može koristiti u HOS-ovom grbu prilikom komemoracija, dok su po njihovoj preporuci komunistički simboli ustavni, ali da postoje situacije kada njihova upotreba može biti sankcionirana. Hrvoje Marušić, predsjednik Hrvatske stranke prava Split, rekao nam je da nije zadovoljan njihovih preporukama. Postavili smo mu još nekoliko pitanja... 

Hoće li ove preporuke pomoći da se, kako je Andrej Plenković rekao, premoste velike ideološke podjele i da se okrenemo prema budućnosti te tolerantnom i uključivom društvu?

- Smatram da ove odluke ne da neće pomoći već će još više produbiti podjelu u hrvatskom narodu što se nikako ne bi smjelo događati jer hrvatskom narodu je dosta podjela.

Što mislite o odluci da se 'Za dom spremni' u HOS-ovom grbu iznimno može koristiti u iznimnim situacijama, kod mjesta ili groblja, gdje su poginuli njihovi pripadnici?

- Upravo ova formulacija najviše vrijeđa svakog pripadnika legalne postrojbe Hrvatske vojske koji se borio časno pod oznakama HOS-a. Po mišljenju ovih 'stručnjaka', hrvatskim braniteljima, redom dragovoljcima, moglo bi se jedino prilikom njihove smrti i to uz odobrenje 'nadležnih službi' koristiti navedeni poklič pod kojim su išli u obranu svoje domovine.

Kako tumačite da crvena zvijezda nije zabranjena zbog uloge u antifašizmu, osim ako poziva na mržnju i nasilje, što je prepušteno volji zakonodavca? 

- Ovo je još jedna uvreda svakom razumnom Hrvatu koji je živio u doba poslije Drugog svjetskog rata i čije obitelji su podnijele stravične žrtve pod tim simbolom zla, crvene petokrake. Ne treba biti povjesničar da bi se vidjelo koliko je zla počinjeno pod tim simbolom od 1945. do 1995., ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, prema tome jedan takav simbol proglasiti prihvatljivim je ujedno i amnestija svih zločina počinjenih pod tim simbolom. Zaključak: odluka ovog nazovi vijeća je potpuno neprihvatljiva kao smjernica, a ne daj Bože kao zakon koji bi se primjenjivao u Republici Hrvatskoj jer on znači amnestiju komunističkih zločina, a osudu svih onih koji su srcem dragovoljno išli u obranu jedine nam domovine Hrvatske.

Vaša reakcija na temu