Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Ministar turizma Gari Cappelli: Hrvatska svojim gostima pruža sigurnost, što je u ovom trenutku najvažniji subjekt i objekt

Ministar turizma Gari Cappelli: Hrvatska svojim gostima pruža sigurnost, što je u ovom trenutku najvažniji subjekt i objekt

Ministar komentira domaće proizvode, novu turističku sezonu, gužve na granicama, sigurnost, Ultru...

Ministar turizma Gari Cappelli u Splitu je, otvarajući na Rivi jednodnevnu manifestaciju Hrvatske gospodarske komore 'Kupujmo hrvatsko', izjavio da je u dosadašnjem dijelu godine zemlju posjetilo 14 posto gostiju više nego lani te da je na području Dalmacije rast dosegao gotovo 30 posto. Ukupni rast turizma u ovoj godini Cappelli procjenjuje na oko 12 posto. Na splitskoj Rivi predstavilo se preko stotinu domaćih izlagača, a ministar turizma pohvalio se da su proizvodi kvalitetni i konkurentni.

- U Istri i na sjevernom Jadranu hoteli koriste i do 90 posto namirnica koje im dostavljaju OPG-i ili hrvatski proizvođači. No tu praksu na jugu države treba malo popraviti. Bili smo u Budimpešti gdje smo sjajno odradili promociju hrvatskih proizvoda, mađarski turisti su kazali da su oni kvalitetni proizvodi i cijenom pristupačni u odnosu na njihove. Tako smo im poručili da nismo samo zemlja mora i sunca već da je Hrvatska zemlja kvalitetne hrane i gastronomije. Država nikoga ne može natjerati, ali preporučuje da kvaliteta bude na zavidnoj razini. Na koncu gosti odlučuju, jednom ih se može prevariti, a dvaput ne - kazao je Cappelli koji je upitan za sigurnosne aspekte i potencijalne probleme na granicama.

- Premijer i Vlada s Europskom komisijom riješili su pitanje granica i na njima će biti samo ciljani pregledi. Tijekom ljeta očekujemo samo uobičajene gužve. Hrvatska je potpuno spremna, sigurna i kvalitetno predstavljena zemlja, svojim gostima pruža sigurnost, što je u ovom trenutku najvažniji subjekt i objekt. Hrvatska je hit Mediterana - zaključio je Capelli koji tvrdi da nije bilo nikakvih otkazivanja dolazaka kako su neki mediji naveli.

- Direktori turističkih ureda iz inozemstva na dnevnoj bazi šalju mi izvještaje u kojima nije bilo ni naznaka negativnih konotacija. Izuzev nesnalaženja u prvih nekoliko dana oko gostiju iz područja u blizini granice, recimo Talijana i Slovenaca koji graniče s Istrom. Pravih otkaza agencija i aviokompanija nema - zaključio je i potvrdio kako će biti sve u redu s ovogodišnjim izdanjem Ultra Europe festivala u Splitu.

- U njegovom financiranju Hrvatska turistička zajednica će sudjelovati u normalnom i kvalitetnom omjeru, a od Instituta za financije naručena je studija koja će pokazati što festival predstavlja za Split i Hrvatsku, te će na osnovu nje biti odlučeno o budućem financiranju.

Upitan je i za medijske navode kako želi preseliti Ministarstvo turizma i Hrvatsku turističku zajednicu u ekskluzivne prostore na Marulićevom trgu u centru Zagreba iz ‘Kockice’ u kojoj Ministarstvo egzistira 12 godina i za to plaća nula kuna.

- Nema nikakve selidbe. Selidba će biti onda kada bude bolja cijena nego što je sada - kratko će Cappelli koji je potvrdio je da se 30. lipnja zaključuje natječaj za novog direktora Hrvatske turističke zajednice.

- Također, za desetak predstavništava u inozemstvu, čijim voditeljima mandat istječe u idućih nekoliko mjeseci, ukinuti uvjet od pet godina na rukovodećim položajima. Ne smije nam se dogoditi da u pripremi iduće sezone nemamo nikoga u tim uredima. Ukinut je uvjet od pet godina iskustva, tako da zaintrigiramo mlade ljude i marketinške stručnjake, želimo da se prijave ljudi koji imaju želju probiti se i dokazati da mlada Hrvatska ima kvalitetne ljude - dodao je Cappelli.

Vaša reakcija na temu