Ministri vanjskih poslova država članica SEI-a u Podstrani raspravljali o proširenju EU i problemima s migrantima

Ministri vanjskih poslova država članica SEI-a u Podstrani raspravljali o proširenju EU i problemima s migrantima

Marija Pejčinović Burić je na pitanje čeka li nas novi migrantski val odgovorila da su ilegalne migracije trend koji uvijek postoji, da su sada uspostavljene nove rute, ali da to nije ni blizu 2015. godini

Ministri vanjskih poslova država članica SEI-a sastali su se u Splitu u okviru predsjedanja Hrvatske Srednjoeuropskom inicijativom. Tema sastanka bila je 'Srednjoeuropska inicijativa – buduće perspektive' s posebnim osvrtom na iskustva i izazove koji proizlaze iz procesa europskih integracija te zajednička nastojanja u cilju jačanja regionalne stabilnosti. Ministri vanjskih poslova SEI-a u Splitu su usvojili dokument koji odražava zajedničku ocjenu stanja regije SEI-a kao i smjernice za budućnost.

- Glava tema našeg sastanka je bilo proširenje EU. Druga važna tema o kojoj smo razgovarali su bile migracije. Zaključili smo da je bitna suradnja među zemljama i da se pitanje migracija ne može rješavati samo u trenutku kada ilegalni migranti dolaze na granice, to je pitanje većeg obima. Zadnje je bilo pitanje organizacijske prirode. Naime, iduće je predsjedanje Italije i to je zanimljivo jer će to biti 30 godina ove organizacije - kazala je Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova.

U vezi istupanja Austrije iz SEI-a kazala je da su oni samo najavili da će se od iduće godine povući.

- To je politika nove Vlade, zaključili su kako ovo članstvo za njih u ovom trenutku nije prioritet, a sve ostalo ne možemo komentirati - rekla je Pejčinović Burić.

Na pitanje čeka li nas novi migrantski val odgovorila je da su ilegalne migracije trend koji uvijek postoji, da su sada uspostavljene nove rute, ali da to nije ni blizu razine na kojoj je bilo 2015. godine.

- Problemi se rješavaju tamo gdje nastaju, a za nas je važno da postoji sporazum s Turskom i on za sada daje dobre rezultate. Nema krize kao što je bilo prije, više od toga ne možete očekivati. Prave mjere su da se daju financijska sredstva tamo gdje nastaju krize, da se one smanjuju. Ljudi ponekad iz velike nevolje kreću na ovaj daleki put koji je za njih neizvjestan i često ne završi najbolje, zato je cilj pokušati pomoći da ostanu živjeti tamo gdje žive - kazala je Pejčinović Burić koja je, uz to, upoznala ministre vanjskih poslova SEI-a s provedenim i s predstojećim aktivnostima iz kalendara predsjedanja Hrvatske. 

Krajem 2018. godine u Zagrebu će se održati summit šefova vlada SEI-a, a na marginama sastanka u Splitu Pejčinović Burić se sastala s novoimenovanim talijanskim ministrom vanjskih poslova Enzom Moavero Milanesiem. Potvrdili su da su spremni za nastavak sustavnog dijaloga i razmjenu mišljenja o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa bilateralnog, europskog i globalnog značaja. Istaknuli su da je važno zadržati i osigurati najvišu razinu zaštite prava nacionalnih manjina o čemu će se nastaviti i ekspertni razgovori. Hrvatska i Italija daju snažnu potporu nastavku procesa proširenja EU, a  potvrđen je i značaj pune potpore Italije što skorijem članstvu Hrvatske u Schengenu.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare