Mirjana Čagalj: Bez ženske solidarnosti neće biti moguće ostvariti ravnotežu u liderstvu s muškarcima

Mirjana Čagalj: Bez ženske solidarnosti neće biti moguće ostvariti ravnotežu u liderstvu s muškarcima

U poduzetništvu Hrvatske, a pogotovo u segmentu vlasništva društava, muškarci su znatno aktivniji, istaknula je v.d. predsjednice HGK Županijske komore Split

Mirjana Čagalj, v.d. predsjednice HGK Županijske komore Split, je na Kongresu poduzetnica Hrvatske i regije održanom u Zagrebu istaknula da iako žene čine većinu stanovništva u Hrvatskoj, vlasnica trgovačkih društava je u 2016. godini bilo tek 21,8%, u obrtništvu su one vlasnice/ortaci u nešto više od 33% svih aktivnih obrta, dok je svega 20% žena na upravljačkim funkcijama. 

- Brojke su to koje govore da su u poduzetništvu Hrvatske, a pogotovo u segmentu vlasništva društava, muškarci znatno aktivniji. A ja vjerujem da mogućnosti za razvoj poduzetništva žena itekako ima - kazala je Čagalj. 

Kongres, koji je prigodno održan na Međunarodni dan žena, odvijao se pod motom 'Uspješne poduzetnice – izvor naše motivacije ili poslovne frustracije!', te je u bogatom programu sastavljenom od predavanja i panela okupio brojne poznate i uspješne poduzetnice i poslovne žene iz Hrvatske i regije. Kao dio kongresa, održan je i Poduzetnički sajam, na kojem je svoje poslovne aktivnosti, proizvode i usluge predstavilo sedamdesetak poduzetnica i poduzetnika iz Hrvatske i jugoistočne Europe, među njima i iz Splitsko-dalmatinske županije. 

Kongres se dotaknuo brojnih pitanja koja se tiču žena u poduzetništvu poput lideršipa, usklađivanja privatnih i poslovnih obveza, poslovanja obiteljskih tvrtki, te je ponudio inspirativna svjedočanstva žena koje su uspjele u poduzetništvu.

- U svijetu muške dominacije, bez ženske solidarnosti neće biti moguće ostvariti ravnotežu u liderstvu. To je nešto što žene same, jedna drugoj, moraju osigurati. Jer, osim vanjskih faktora, moramo se zapitati znamo li se nositi s uspjehom kolegica i želimo li uistinu biti liderice? - rekla je Mirjana Čagalj.

Prema podacima FINA-e, s obzirom na vlasničku strukturu poduzetništva Hrvatske prema rodnom kriteriju, udio žena poduzetnica tj. vlasnica trgovačkih društava u Hrvatskoj u razdoblju od 2010. do 2016. je lagano rastao, osim 2015. godine, te se kretao od 17,3% (2010.) do 21,8% (2016.). Po županijama, udio poduzetnica u ukupnom poduzetništvu u 2016. godini kretao se od 17,9% do 24%, s tim da je najveći udio žena vlasnica trgovačkih društava imala Bjelovarsko-bilogorska županija (24%) te Grad Zagreb (23,2%). 

Kongres poduzetnica su organizirali Virtualni ženski poduzetnički centar i Grad Zagreb, a  Hrvatska gospodarska komora mu je jedan od partnera. HGK Županijska komora Split više od dva desetljeća posebno radi na poticanju i promociji žena u poduzetništvu, vodi okrugli stol za poduzetništvo žena na nivou jadransko-jonske regije, te je prije tri godine pokrenula Poduzetnički inkubator za poduzetnice-početnice.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare