Nepredvidivo vrijeme i ljudski faktor najčešći su uzroci nesreća na moru

Nepredvidivo vrijeme i ljudski faktor najčešći su uzroci nesreća na moru

Lani je zbog prometnih nesreća i nezgoda poduzeto 37 posto više intervencija nego u 2015. godini

Nautičari i zanesenjaci plovidbom kažu da je ljubav prema moru, vjetru i brodu stil života koji se njeguje uz poštovanje prema pučini, snazi i nepredvidivosti prirode. Uživanje u otvorenom moru donosi nezaboravne trenutke, no ponekad bude narušeno uslijed vremenskih nepogoda, a nedovoljno nautičko iskustvo može uzrokovati neprilike i opasnosti. 

Prema podacima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, u 2016. godini je zbog raznih prometnih nesreća i nezgoda poduzeto 37% intervencija više nego u 2015. godini. Prema podacima Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u 2016. godini se dogodilo 11 sudara plovila, 59 nasukavanja te šest udara plovila u kopno. Svi ovi događaji, uz štetu koja nastaje na samim plovilima, potencijalno dovode ljudski život u opasnost te zahtijevaju intervenciju stručnog pomorskog i medicinskog osoblja. Zbog potonuća plovila poduzeto je sedam, a zbog požara na plovilima osam akcija spašavanja plovila i posada, dok je samo prošle godine bilo i 447 intervencija spašavanja na moru. Kroz stjecanje adekvatnog znanja i iskustva u plovidbi te pojačan oprez, na ljudski faktor se može utjecati, no kada su vremenske neprilike u pitanju, priroda je neumoljiva. Ponekad je jake vjetrove ili nevere teško predvidjeti, što dodatno onemogućuje prethodnu pripravnost i oprez. 

- Prošle godine prilikom plovidbe na otvorenome moru, odjednom sam primijetio kako nebo postaje oblačno te sam se odlučio vratiti u marinu malo ranije nego sam planirao jer, prateći prognozu, nevrijeme ujutro nije bilo najavljeno, a i nismo imali signala te nismo pratili aktualne informacije. Uplovljavao sam u luku pored marine i ploveći do svojega veza cijelo sam vrijeme strahovao da se ne prevrnemo. Nisam mogao kontrolirati brod. Kada smo napokon nekako došli u blizinu veza, zbog jakih naleta vjetra, moj brod je udario u rivu i jako se oštetio trup. Na sreću sam izašao na obalu na vrijeme, uz pomoć ljudi koji su bili na rivi i lučkih radnika, ali se zbog oštećenja brod punio morem te smo zadnji čas uspjeli izbjeći totalnu štetu i gubitak voljene mi barke. Dobro je da sam dodatno osigurao brod te je moje osiguranje pokrilo nastali trošak. Ubuduće ću svakako više voditi računa o informacijama vezanim za vremensku prognozu - o svojem iskustvu rekao je vlasnik brodice iz Zadra.

Koje osiguranje odabrati?

Kada se u obzir uzmu svi faktori rizika plovidbe, osiguranje plovila predstavlja opravdano i pametno ulaganje, osobito ako se donese pravi izbor u odabiru osiguranja. Sve brodice i jahte registrirane u Hrvatskoj, motora snage iznad 15 kW, moraju imati obvezno osiguranje, što se odnosi i na vlasnike inozemnih brodica. Croatia osiguranje, kao tržišni lider u osiguranju u Hrvatskoj, uz spomenuto obvezno osigurane nudi i kasko osiguranje te dobrovoljno osiguranje odgovornosti vlasnika ili korisnika brodice/jahte kao dodatno osiguranje uz kasko osiguranje. 

Iskoristite priliku i osigurajte se još učinkovitije!

Dok obvezno osiguranje vlasnika ili korisnika brodice i jahte uključuje osiguranje za sve tjelesne ozljede, oštećenja zdravlja ili smrt koje brodica može nanijeti trećim osobama, Croatijino dobrovoljno osiguranje vaše plovilo osigurava od raznih nezgoda, poput odgovornosti za sudar, odgovornosti za udar, odgovornosti prema osobama koje nisu na plovilu, odgovornosti prema putnicima te odgovornosti zbog izlijevanje ili izbacivanja ulja/nafte iz plovila. Croatia osiguranje također omogućava ugovaranje različitih limita unutar kojih se odgovornost osigurava, a ukoliko do 31. kolovoza ugovorite i kasko policu Croatia osiguranja s proširenim pokrićima ostvarujete dodatnih 10 posto popusta.

Stoga, svoje osiguranje ugovorite odmah putem internetske stranice Croatia osiguranje ili besplatnim pozivom na broj 0800 1884.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare