Ninčević-Lesandrić: Dok pratite cirkus oko HNS-a, donose se odluke teške 4 milijarde kuna; Lovrinović: Plenković me nije poslušao, pitanje je vremena kada će na Agrokoru slomiti zube

Ninčević-Lesandrić: Dok pratite cirkus oko HNS-a, donose se odluke teške 4 milijarde kuna; Lovrinović: Plenković me nije poslušao, pitanje je vremena kada će na Agrokoru slomiti zube

U praksi restrukturiranja posrnulih kompanija nije uobičajeno uzimanje novih kredita

Saborski zastupnici Ivana Ninčević-Lesandrić i Ivan Lovrinović su preko Facebooka poslali zabrinjavajuće poruke vezane za rasplet situacije vezane za Agrokor.

Ninčević-Lesandrić je napisala:

- Ako nekome nije jasno da je Most cijelo vrijeme govorio istinu i kad je u pitanju tajni pakt HDZ-HNS i kada su u pitanju radnje mračnih sila što pod svaku cijenu pokušavaju održati njihov sustav kriminalne privatizacije, onda im je sada valjda jasno. Dizanje kredita bez nekog optimizma (kaže sam povjerenik) da će Agrokor uopće opstati po meni nema smisla. Činjenica je da kako Mosta nema u Vladi, izvanredna uprava radi po svome ili po onome što im kažu gospodari iz sjene. A sada kada u Vladu ulazi klijentelistički HNS, stvari će se očito i pogoršati. Sve će na kraju platiti hrvatski građani. Upravo je poanta ovog trenutno političkog izrežiranog cirkusa da se priča o tome tko će s kim trgovati - a u pozadini prolaze potezi izvanredne uprave teške 4 milijarde kuna kredita o kojima nitko da niti pita! Sad je valjda jasno svima zašto je Most smetao u Vladi. Zapravo je smetao u provođenju zakona, odlukama izvanredne uprave i istragama krivaca za ovo stanje Agrokora! Jer sličan zakon uspio je u Italiji djelomično sanirati dugovanje i financijsko stanje tvrtke, a istragom vlasnika i suradnike osuditi na zatvorske kazne i to do 18 godina zatvora! Međutim, koliko god se mi trudili napraviti stvari boljima, jednostavno zaboravljamo da ovo nije Italija već Hrvatska!

Lovrinović je pak napisao da je vijeće vjerovnika u Agrokoru odlučilo prihvatiti ponuđeni kredit od 400 milijuna eura od strane, kako je naveo, špekulativnog investicijskog fonda Knighthead Capital Management.

- To je fond koji spada u kategoriju onih koje zanimaju samo posrnule firme pa ih se naziva lešinarskim. Ovaj fond je prije donošenja Lex Agrokor namirisao dobar posao pa je kupio Agrokorove obveznice uz diskont od oko 70%. Dakle, oni su sigurni da će obveznice koje su kupili po 30% vrijednosti naplatiti 100%. Da bi bili upravljali tom sigurnošću ponudili su genijalan plan; odobriti Agrokoru novi kredit od vjerojatno 400 milijuna eura i po modelu roll up kredita, doći u poziciju da im pripada pravo d naplate isto toliko starih dugova od Agrokora, a to su upravo one obveznice koje su kupili za oko 30% vrijednosti. Sve bi to bilo prihvatljivo i tržišno opravdano da se država nije uplela putem Lex Agrokora u upravljanje. Upravo je prihvaćanje roll up kredita koji sam opisao država privilegirala jedan špekulativni fond na štetu svih drugih kreditora i dobavljača. Sberbanka je bila u pravu kada je to ustvrdila i podnijela odmah tužbu. Sud je odbio tužbu jer je za vrijeme trajanja Lex Agrokora nemoguće tužiti Agrokor, odnosno izvanrednu upravu i državu. No, kada to prestane, mnogi će tužiti upravo državu. A naknada štete bi mogla biti ogromna. Zato sam 6. lipnja tražio od premijera Plenkovića da donese hitnu uredbu kojom se Lex Agrokor stavlja izvan snage. Time bi se građani zaštitili od plaćanja Agrokovih dugova a i državi ne bi narastao javni dug. No, on je to odbio. Sada sve postaje jasnije i mozaik odnosa unutar i oko Agrokora se sve bolje slaže. Od sada će rejting HDZ-a početi vidljivo padati, jer će na Agrokoru najvažniji dionici slomiti zube. U praksi restrukturiranja posrnulih kompanija poput Agrokora nije uobičajeno uzimanje novih kredita, već rješavanje dugova na sve moguće načine, prije svega prodajom imovine ili pretvaranjem potraživanja u vlasništvo. Jeste li spremni platiti privatni dug iz svoga džepa? Vidite li da se u Agrokoru ništa bitno ne dešava, već se samo kontrolira šteta? Knighthead bi se mogao pretvoriti u (K)Nightmare.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare