Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Antonijo Ćatipović Ninčević-Lesandrić pitala Marića planira li prije prve kazne za poduzetnike i obrtnike uvesti opomenu

Ninčević-Lesandrić pitala Marića planira li prije prve kazne za poduzetnike i obrtnike uvesti opomenu

Saborska zastupnica Mosta smatra da je neophodna uspostava modela upozorenja i edukacije za pogrešku i prvi prekršaj bez financijske sankcije

Saborska zastupnica Mosta nezavisnih lista Ivana Ninčević-Lesandrić upitala je ministra financija Zdravka Marića namjerava li se pristupiti normativnom uređenju uvjeta kazni za poduzetnike i obrtnike tako da se barem prije prve kazne uvede institut savjeta, odnosno opomene.

- Smatrate li da je, za razliku od dosadašnjeg sustava u kojem je rigorozna sankcija jedini način postupanja države prema poduzetnicima, potrebno uspostaviti sustav koji razlikuje pogrešku i prekršaj nastale zbog nemogućnosti poduzetnika da pravovremeno poprate brojne i stalne izmjene propisa od pokušaja prevare - navela je Ninčević-Lesandrić u pitanju upućenom Mariću.

Ona smatra da je neophodna uspostava modela upozorenja i edukacije za pogrešku i prvi prekršaj bez financijske sankcije.

- Naši građani uvijek su iznova obasuti nekim od ispoljenih primjera besprizornog kažnjavanja Poduzetnika i Obrtnika. Samo u zadnjih nekoliko dana, i samo na temelju u medijima dostupnih podataka, svjedoci smo kažnjavanja Obrtnice s 10 tisuća kuna jer je na računu umjesto 'p' napisala 'P', čime je krivo 'navela poslovni prostor'. Svjedoci smo i kažnjavanja Pekara sa 60 tisuća kuna zbog krivog slova i 85 kuna viška u blagajni. Svjedoci smo i zatvaranja kulturne splitske brijačnice iz javnosti nepoznatih razloga te izricanju kazne u iznosu koji, što je možda (ali samo možda!) metafora, ali nije daleko od istine, prema izjavama njihovih kolega godišnje ima manje prometa od iznosa naplaćene kazne - navela je Ninčević-Lesandrić, a budući da je riječi 'poduzetnik', 'obrtnik' i 'pekar' pisala velikim početnim slovom, ispričala se zbog pravopisa i pojasnila:

- U Republici Hrvatskoj ti ljudi zaslužuju da ih se tako napiše. Nadam se da ta 'greška' neće biti razlogom da me se kazni na način da mi se na pitanje ne odgovori.

Vaša reakcija na temu