Foto: Vlada.hr Nova ljevica: Stier se danas protivi Istanbulskoj konvenciji jer želi preuzeti vlast u HDZ-u, ali je ranije u EU parlamentu drugačije govorio

Nova ljevica: Stier se danas protivi Istanbulskoj konvenciji jer želi preuzeti vlast u HDZ-u, ali je ranije u EU parlamentu drugačije govorio

On pokazuje da su oportunizam, licemjerje i dvoličnost jedine dosljedne politike HDZ-a, poručila je Rada Borić, potpredsjednica Nove ljevice

Nova ljevica reagirala je na neslaganje koje je u HDZ-u izazvalo pitanje ratifikacije Istanbulske konvencije. Podsjetili su što je Davor Ivo Stier, oko kojega se okupila struja HDZ-ovaca koji se protive ratifikaciji, govorio dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu.

- Jedna od njegovih značajnih aktivnosti bila je priprema izvještaja koji po njemu nosi naziv 'Stier report', a bavi se pitanjem razvojnog okvira EU i globalnog razvoja nakon 2015. godine. U njemu Stier između ostalog prepoznaje ženska ljudska prava, rodnu ravnopravnost, uvođenje rodne perspektive u sve javne politike (gender mainstreaming) i ženska reproduktivna prava kao osnovu borbe protiv siromaštva. Između ostalog u navedenom izvještaju Stier isključivo koristi termin rodne ravnopravnosti i rodne perspektive, a ne spolne ravnopravnosti - navela je Rada Borić, potpredsjednica Nove ljevice.

Dodaje kako Stier u pismu iz Argentine kojeg je uputio Predsjedništvu HDZ-a navodi da se zalagao za korištenje termina ravnopravnost spolova umjesto termina rodnih teorija te da korištenje pojma rod dovodi do razdvajanja roda i spola što je protivno prirodnim zakonima i ljudskoj prirodi. U pismu, tvrdi Borić, jasno proziva Plenkovića da ratifikacija Konvencije zbog korištenja pojma rodno uvjetovanog nasilja i rodne ravnopravnosti nije u skladu s demokršćanstvom i da ne može tražiti od zastupnika HDZ-a da glasaju za nju. 

- Samo par godina ranije u svom poznatom izvješću Stier konkretno navodi da je: postignut slab napredak u vezi s rodnom jednakošću i osnaživanjem žena, da su rodna jednakost i prava žena nužni preduvjeti za uspjeh globalnog razvojnog okvira za razdoblje nakon 2015., da su EU i njezine države članice najveći donatori razvojne pomoći te bi zato trebali i dalje biti pokretačka sila tijekom sljedeće faze pregovora u okviru UN-a, posebno potičući pristup utemeljen na ljudskim pravima, čije su značajke jednakost, nediskriminacija, sudjelovanje i uključenost u izradu i provedbu okvira. Uz to, Stier traži i poticanje univerzalnog pristupa spolnom i reproduktivnom zdravlju i s time povezanim pravima, kao i zaštitu i poštovanje prava migranata i manjina, uključujući pripadnike skupine LGBT i osobe zaražene HIV-om, izdvajanje rodne jednakosti kao zasebnog cilja uz jamstvo integracije rodno osviještene politike u sve ciljeve - poručuje Rada Borić i naglašava kako je kao glavne prioritete u području ljudskih prava isticao pitanja koja izravno regulira Istanbulska konvencija poput ukidanja svih oblika nasilja, kao što su nasilje u obitelji, trgovanje ljudima, seksualno iskorištavanje i uznemirivanje te svih štetnih praksi, uključujući rane ili prisilne brakove i dječje brakove te genitalno sakaćenje žena.

- Danas Stier govori potpuno drugačije, vjerojatno zbog sve manje skrivenih ambicija preuzimanja vodstva HDZ-a. Pri tome se ne libi promijeniti svoje stavove o rodnoj ravnopravnosti, poziciji LGBT osoba, rodnoj perspektivi u politikama i pristupu reproduktivnim pravima za 180 stupnjeva, pokazujući da su oportunizam, licemjerje i dvoličnost jedine dosljedne politike HDZ-a - zaključila je Rada Borić.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare