Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nova ljevica o slučaju Dalije Orešković: Novaković je logičan izbor HDZ-a jer neće moći neovisno i nepristrano odlučivati!

Nova ljevica o slučaju Dalije Orešković: Novaković je logičan izbor HDZ-a jer neće moći neovisno i nepristrano odlučivati!

Pozvali su parlamentarne stranke, zastupnike manjina i udruge civilnog društva da traže ponavljanje natječaja i onemoguće da interesi krupnog kapitala zavladaju i ovom institucijom

Na povlačenje kandidature Dalije Orešković, donedavne predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, reagirala je Nova ljevica. Oni drže da je Povjerenstvo kojem je na čelu bila Orešković uspjelo riješiti neke od ključnih slučajeva sukoba interesa kao što je bio slučaj Tomislava Karamarka i njegovog sukoba interesa u slučaju INA-MOL, pokrenulo je postupak protiv Zdravka Marića zbog sukoba interesa u slučaju Agrokor, donijelo odluku o kažnjavanju ministrice Martine Dalić zbog propuštanja navođenja bonusa svog supruga zaposlenog u INA-i... 

- Usprkos evidentno predanom i neovisnom radu ovog Povjerenstva pod vodstvom Dalije Orešković ili upravo zbog toga, HDZ je odlučio ne podržati reizbor dosadašnje predsjednice Povjerenstva, već su kao svoju kandidatkinju izabrali Natašu Novaković, dosadašnju djelatnicu Hrvatske udruge poslodavaca - navodi Dragan Markovina, predsjednik Nove ljevice, te pojašnjava kako je djelatnica HUP-a svakako puno bolji izbor za HDZ jer se većina važnih slučajeva Povjerenstva bavi dokazivanjem povezanosti državnih dužnosnika s privatnim sektorom.

- Osoba koja dolazi iz udruženja koje financiraju privatne tvrtke sigurno će puno blagonaklonije gledati na različite povezane privatne interese svojih dosadašnjih članova i visoke politike i onda kada to ide na štetu javnog interesa - siguran je Markovina.

Nova ljevica upozorava da je Nataša Novaković logičan izbor HDZ-a jer je, po njihovom sudu, kao kandidatkinja i sama u sukobu interesa, a ako bude izabrana neće moći neovisno i nepristrano odlučivati.

- Kako će Nataša Novaković gledati na slučaj povezanosti Zdravka Marića i Agrokora, kada joj je bivši šef Damir Kuštrak s pozicije predsjednika HUP-a otišao u Upravu Agrokora i kasnije u njegov Nadzorni odbor i jedan je od uhićenih na početku afere Agrokor, dok Ivica Todorić ima status počasnog predsjednika HUP-a u mirovanju. Osoba koja je godinama radila u instituciji koja lobira za interese svojih članova kod najviših državnih dužnosnika ne može osigurati nezavisnost institucije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Pitamo se opravdano, može li osoba iz institucije koja je zastupala interese Agrokora često na štetu malih poduzetnika, odlučivati o najvažnijim slučajevima sukoba interesa ministara upletenih u aferu Agrokor - poručuje Markovina.

Nova ljevica smatra da je jedini mogući potez Dalije Orešković opravdan jer je postalo evidentno da se kroz izbor nove predsjednice zapravo radi na rušenju institucije koju je Orešković godinama gradila sa svojim kolegama. 

- No, poruka koja se potezima HDZ-a odašilje neovisnim institucijama i građanima puno je opasnija od sudbine samog Povjerenstva: ako institucije odluče raditi svoj posao i u tome uspijevaju, političari će vrlo brzo naći načina da ih unište ili ukinu. Ista sudbina događa se i drugim neovisnim institucijama. Sjećamo se političke smjene Pravobraniteljice za djecu, napada na Pučku pravobraniteljicu, potpuno uništavanje neovisnosti i javnosti rada HRT-a, te kompromitiranje i povećanje netransparentnosti Sveučilišta u Zagrebu od strane aktualnog rektora Borasa. Vladajuća garnitura uz to  preuzima i upravljanje Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva kako bi dokinula sredstva onim organizacijama koje su se godinama borile za uspostavu neovisnih institucija. Time se krug zatvara. Niti će biti institucija, niti medija, niti organizacija civilnog društva da upozoravaju na korupciju, sukobe interesa i druge nezakonitosti u djelovanju političkih elita - upozorava Markovina.

Nova ljevica poziva sve oporbene parlamentarne stranke, kao i zastupnike manjina i organizacije civilnog društva da se javno založe protiv ovakvog uništavanja neovisnih institucija, posebno Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, da traže ponavljanje natječaja i onemoguće da interesi krupnog kapitala i tzv. političkih elita zavladaju i ovom institucijom.

Vaša reakcija na temu